Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy: nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkormányzati választás után ülhet ismét tárgyalóasztalhoz a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel - nyilatkozta a HírTV-nek a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hangsúlyozta: a magyar érdekek figyelembevételével tárgyalnak továbbra is.

Az októberben várható tárgyalásokon a magyar kormány az ország érdekeit fogja képviselni - mondta a miniszter a HírTV-nek. Matolcsy György hangsúlyozta: a kabinet továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett.

"El fogjuk mondani a partnereinknek, hogy nem tudunk rosszabb feltételekkel megállapodást kötni, mint tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni. Ha az unióban átlagosan hét százalék körüli az államháztartási deficit szintje, és mondjuk, Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja három százalék alá csökkenteni a hiányt, akkor nem fogunk megszakadni, hogy nálunk 2,8 százalékos hiány legyen jövőre csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését" - jelentette ki.

Mindez elemzők szerint azt jelenti, hogy a kormány kitart a korábban hangoztatott véleménye mellett, azaz megpróbál magasabb jövő évi hiánycélról megállapodni a nemzetközi partnerekkel.

Magyarország és Lengyelország is szorgalmazza például, hogy a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát beleszámolhassák az államháztartásba; ez mindkét ország deficitjét javítaná, a javaslatot az őszi Ecofin-csúcstalálkozón terjesztik elő.
Orbán Viktor miniszterelnök pedig nemrég arról nyilatkozott: elképzelhető, hogy az EU egységes határidőt szab, ameddig a tagországoknak el kell érniük a három százalék alatti hiányszintet.