eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Matolcsy: nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre

Az önkormányzati választás után ülhet ismét tárgyalóasztalhoz a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel - nyilatkozta a HírTV-nek a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hangsúlyozta: a magyar érdekek figyelembevételével tárgyalnak továbbra is.

Az októberben várható tárgyalásokon a magyar kormány az ország érdekeit fogja képviselni - mondta a miniszter a HírTV-nek. Matolcsy György hangsúlyozta: a kabinet továbbra is kitart a pénzügyi függetlenség és a gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett.

"El fogjuk mondani a partnereinknek, hogy nem tudunk rosszabb feltételekkel megállapodást kötni, mint tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni. Ha az unióban átlagosan hét százalék körüli az államháztartási deficit szintje, és mondjuk, Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja három százalék alá csökkenteni a hiányt, akkor nem fogunk megszakadni, hogy nálunk 2,8 százalékos hiány legyen jövőre csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését" - jelentette ki.

Mindez elemzők szerint azt jelenti, hogy a kormány kitart a korábban hangoztatott véleménye mellett, azaz megpróbál magasabb jövő évi hiánycélról megállapodni a nemzetközi partnerekkel.

Magyarország és Lengyelország is szorgalmazza például, hogy a magán-nyugdíjpénztárak vagyonát beleszámolhassák az államháztartásba; ez mindkét ország deficitjét javítaná, a javaslatot az őszi Ecofin-csúcstalálkozón terjesztik elő.
Orbán Viktor miniszterelnök pedig nemrég arról nyilatkozott: elképzelhető, hogy az EU egységes határidőt szab, ameddig a tagországoknak el kell érniük a három százalék alatti hiányszintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×