Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt a bizonyíték arra, hogy még tart a válság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát. Az előző évek után az idén az első fél évben nyolc százalékkal nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a Feketelista.hu jelentésében.

Az elmúlt két esztendőben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. 2008 közepe óta, vagyis a gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 céget számoltak fel. Az ezt megelőző tíz esztendőben évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet.

A Feketelista.hu statisztikájából kiderül, hogy egyes térségeket az átlagnál is jobban sújtotta a válság. A létező cégek számához viszonyítva a legtöbb végelszámolás Nógrád megyében volt, ahol 5930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31 százalék) jutott erre a sorsra. Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság ment tönkre, ez valamivel több mint négy százalékot jelent.

Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Szám szerint a legtöbb céget, 1962-t Pest megyében "végelszámoltak", ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten "csak" 2,32 százalékot jelent.

Naponta ötven cég szűnik meg

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolás mintegy fele (10 267) Budapestre jutott; itt a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos. További hat vidéki nagyvárosban ez az arány átlagosan 2,84 százalék. Az elmúlt két év alatt a legtöbb végelszámolásra (490-et) Debrecenben folytattak le.

A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt év hasonló időszakához képest. Fizetésképtelenség miatt naponta átlagosan ötven cég szűnik meg Magyarországon. A válság hatása tehát láthatóan áthúzódott erre az évre is, és nagyon körültekintőnek kell lennie az üzletembernek, amikor partnert választ, megrendelést ad vagy fogad el, ha el akarja kerülni a buktatókat.

Tisztesség vagy időhúzás?

A végelszámolások ugrásszerűen megnőtt száma arról tanúskodik, hogy sokan kényszerülnek korábbi sikeres vállalkozásuk feladására - írja a Feketelista.hu.

A jelek szerint a vállalkozók jó része tisztességesen, végelszámolással akarja lezárni tevékenységét. Õk úgy ítélik meg, van annyi anyagi fedezetük, hogy kiegyenlítsék adósságaikat, mások azonban az eljárással csak időt akarnak nyerni, hogy a hitelezőket nyugtassák, kijátsszák.