Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húszezer végelszámolás két évalatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A válság kezdete, 2008 közepe óta 20.741 cégnél volt végelszámolás, míg korábban évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon. Idén a megszűnt vállalkozások száma az első félévben már több mint hétezerre nőtt, és a prognózisok szerint év végére ez a akár tizenötezerre is emelkedhet - közölte a feketelista.hu.

A végelszámolás a cég önmaga által kezdeményezett megszüntetése. Az esetek egy részében azonban kiderül, hogy a végelszámolást kérő cégnek nincs elegendő vagyona a hitelezői kifizetésére, ezért menet közben a végelszámolás felszámolási eljárássá alakul.

Bizonyos térségeket az átlagnál is jobban sújtott a krízis. A létező cégek számához viszonyítva a legtöbb végelszámolás Nógrád megyében volt, ahol 5.930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31 százalék) jutott erre a sorsra.

Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaságot számoltak föl, ez 4,09 százalékot jelent. Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskunban.

A legtöbb céget, csaknem kétezret Pest megyében végelszámolták, de ez a 84.724 létező vállalkozáshoz mérten csak 2,32 százalékot jelent.

Legkisebb a végelszámolás alá került cégek aránya (2,01 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt az utóbbi két évben 19.354 cégből 389 indított végelszámolást.

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolásnak több mint a fele (10.267) Budapestre jutott. Itt a 237.665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos.

A júliusi nővekedést az Opten stratégiai igazgatója a szokásos nyári ingadozásnak tudja be. Csorba Hajnalka szerint tisztulás a kissé növekvő számok ellenére sem várható, mert viszonylag magas az újonnan létrehozott vállalkozások száma is.

Hanganyag: Panulin Ildikó