Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Júliusban erősen visszaesett a tőzsde forgalma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erősen visszaesett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma júliusban, a nyári uborkaszezonban mindössze 815 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon, ez 34 százalékkal alacsonyabb az előző hónap 1.236 milliárd forintos forgalmánál, a részvényárak viszont emelkedtek júliusban.

A BÉT hétfőn közzétett havi statisztikája szerint az év első hét hónapjában 7.401 milliárd forint részvényforgalmat regisztráltak, ez viszont jelentősen, 33 százalékkal meghaladja a tavaly január-júliusi forgalmat, ami 5.555 milliárd forint volt.

A részvényárak a májusi és júniusi esést követően júliusban emelkedtek: a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX egy hónap alatt 1.215 ponttal, 5,8 százalékkal nőtt, a hónap végén 22.265 ponton állt. Májusban közel 11 százalékot, júniusban 4,8 százalékot esett a BUX.

Júliusban a teljes azonnali piaci forgalom - amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja - 891 milliárd forint volt, amelynek 91,5 százalékát a részvények forgalma tette ki. Az azonnali összforgalom 31 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

A brókercégek forgalmi listájának első két helyén júliusban nem történt változás: első az Erste Befektetési Zrt. 167 milliárd forintos részvényforgalommal, második a Concorde Értékpapír Zrt. csaknem 93 milliárd forinttal. A harmadik helyen a KBC Securities végzett 74 milliárd forintos forgalommal, míg az előző hónapban az UniCredit Bank állt a harmadik helyen. A negyedik és ötödik helyen nem történt változás: negyedik a lengyel Ipopema Securities 68 milliárd forintos forgalommal, ötödik a Cashline Értékpapír Zrt., amely közel 60 milliárd forint értékben kereskedett a részvénypiacon.

A származékos piac forgalma is visszaesett júliusban. A deviza kontraktusokkal 294 milliárd forint értékben kereskedtek a júniusi 395 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 111 milliárd forintra csökkent a júniusi 168 milliárd forintról. Az egyedi részvényekre 138 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 191 milliárd forintos forgalom után.

Az áruszekcióban júliusban emelkedett a forgalom, 6,3 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket a júniusi 4 milliárd forintos forgalom után.