Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordévre számítanak a vezető német cégek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz éve először az idén várhatóan nyereséget ér el a DAX-30 indexben, a frankfurti tőzsde vezető mutatójában szereplő valamennyi cég, és a vállalatok közel egyharmada a válság előtti évek rekord nagyságú profitjához fogható nyereségre számít.

A német gazdaság 30 zászlóshajója egyre nagyobb sebességgel hasít, nyolc társaság pedig azzal számol, hogy nyeresége minimum akkora lesz, mint a 2007-2008-as időszakban, a világméretű gazdasági válság elmélyülése előtti nagy felfutás idején elért rekordprofit. Az Adidas, a Siemens, a Henkel, a szoftvergyártó SAP, az energiaszolgáltató RWE, a gyógyszeripari Fresenius és az egészségügyi FMC, valamint az ipari gázokat előállító Linde tartozik ebbe a csoportba.

Az Adidasnál például az első fél évben elért 295 millió eurós profit 13 millió euróval szárnyalja túl az egy évvel korábbit, a Siemesnél minden korábbinál nagyobbra, 89 milliárd euróra nőtt a rendelésállomány, az SAP 878 millió eurós első fél évi adózott eredménye pedig 41 százalékkal haladja meg az előző évit.

A többiek sem panaszkodhatnak; a vegyipari-gyógyszeripari Merck például bevételi rekordot döntött, és 70 százalékos profitnövekedést könyvelhetett el a második negyedévben a világgazdasági konjunktúra beindulásának köszönhetően, szektortársa, a BASF - a világ legnagyobb vegyipari vállalata - pedig 1,18 milliárd euró nyereségre tett szert adózás után az április-júniusi időszakban, míg egy évvel korábban 343 millió euró volt a profit.

Az eredmények azonban részben azért kiugróan jók, mert egy évvel korábban a válság miatt erősen visszafogták a termelést a vállalatok. "A világgazdaság csak az idei év végére éri el a Lehman Brothers csődje előtti termelési szintet" - mondta Ulrich Kater, a német Deka-Bank vezető elemzője.

Ugyanakkor a növekedési lehetőségek korlátozottak, a németországi üzemek most már csaknem teljes kapacitáson működnek, és tovább bővíteni csak igen nehezen lehetne - helyezte tágabb összefüggésbe az adatokat az elemző.

Tovább árnyalja a képet, hogy az exportra koncentráló német óriáscégeket a külpiaci élénkülés emelte ki a válságból, a lendület azonban lanyhulni látszik; az Egyesült Államokban lassul a növekedés, a világ legnagyobb gazdasága az első negyedévi 2,7 százalék után az április-júniusi időszakban 2,4 százalékkal bővült. Hasonló folyamat zajlott le a világgazdaság motorjának számító Kínában is, ahol a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme 10,3 százalékra mérséklődött az első negyedévi 11,9 százalékról.