A brit gazdaság Amerikánál és az eurózónánál is gyorsabban nőhet jövőre

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 1. 13:32
A brit gazdaság az Egyesült Államoknál és az eurózónánál is nagyobb mértékben bővülhet a Goldman Sachs előrejelzése alapján.

A pénzintézet a Sunday Times című lap beszámolója szerint a konzervatív-liberális kormány által meghirdetett adóemelések és kiadáscsökkentés ellenére is kedvezőbb eredményeket vár a szigetországban mint más fejlett gazdaságokban.

A tekintélyes befektetési bank jövőre a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékos növekedésére számít, 2012-ben pedig 3,2 százalékos bővülést vár Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Államok az előrejelzés szerint kissé lemaradva, 2,4 százalékos növekedést könyvelhet el a következő évben. Az euróövezetben a gazdaság bővülésének mértéke a számítások szerint 2,2 százalékos, míg Japánban 1,7 százalékos lesz.

A Goldman Sachs rámutatott: az amerikai gazdaságban rendszerint a britnél erősebb a növekedés üteme, a gazdasági válság hatására azonban különbség mutatkozik egyebek közt a munkanélküliség mértékében; az Egyesült Államokban sokkal nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség mint Nagy-Britanniában.

Az amerikai gazdaság az idei második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt, ez jóval elmarad az év első három hónapjában jelzett 2,7 százalékos bővüléstől. A brit számítási módszereket alkalmazva a 2,4 százalék 0,6 százaléknak felel meg, ami alig több mint a fele a szigetországban mért 1,1 százalékos második negyedéves növekedésnek.

A Goldman Sachs összehasonlító kutatása nagy jelentőségű a brit kormány tanácsadói számára: általa sikerült megerősíteniük azt a véleményt, hogy a költséglefaragások nem hátráltatják a válságból való kilábalást, és a gazdaság a megszorításokkal együtt is növekedési pályán marad.

A befektetési bank elemzése szerint a világgazdaság 2010-ben 4,7 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal növekedhet, nagy mértékben a kínai gazdaság erőteljes, mindkét évre 10 százalékra becsült bővülésének köszönhetően.