Itt az APEH legújabb feketelistája - több százmilliárdnyi a tartozás

Infostart
2010. július 31. 10:35
Közzétette az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a nagy összegű adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek feketelistáját. A két összesítésben szereplő nevek mögött legalább 212 milliárd forint adótartozás található - közölte a penzcentrum.hu.

Sovány vigasz a tisztességes adózók számára, hogy a legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összegű adótartozással rendelkező adózók második negyedéves listája márciushoz viszonyítva kisebb mértékben bővült, mint az előző időszaki felsorolás a tavaly decemberi állapothoz képest.

A nem magánszemélyek 100 milliós listáján ezúttal három százalékkal több név szerepel mint három hónapja, a magánszemélyek névsora pedig 7,6 százalékkal gyarapodott. A számok azonban annak ellenére mellbevágóak, hogy korábban 5,2, illetve 7,8 százalékkal bővültek a táblázatok.

Az új listák szerint összesen 1794, legalább 100 millió forint adóval tartozó nem magánszemély adósa van az APEH-nak. Mellettük egy kisvárosnyi - egészen pontosan 3272 - magánszemély tartozik az államnak több mint 10 millió forinttal, azaz a bruttó egyhavi átlagkereset legalább ötvenszeresével.

A két listán összesen legalább 212,12 milliárd forint adótartozást felhalmozó adózó neve szerepel. Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetően jóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, ezen adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal dobhatják meg.

A pontos számokat azonban nem ismerhetjük, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.

A friss APEH-listák magántartozói között itt, a nem magánszemélyeknél pedig itt böngészhet.