Ki jár jól a kisadók eltörlésével?

Infostart
2010. július 30. 08:05
A tíz kisadó eltörlése jelentős adminisztrációs tehercsökkentést jelent a kisvállalkozásoknak - közölte az RSM-DTM adópartnere. Hegedűs Sándor hozzátette: ezek közül a magánszemélyek számára az örökösödési illeték, a vendéglátásban működő vállalkozások számára pedig a tv-készülékek üzemben tartási díjának eltörlése a legjelentősebb intézkedés.

Nem jelentős, 5-10 milliárd forintos kiesést okoz a költségvetésben az, hogy a kormány eltöröl tíz kisadót - mondta az InfoRádiónak az RSM-DTM adópartnere.

Hegedűs Sándor emlékeztetett, hogy a kabinet döntése értelmében megszűnik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén.

A lépés következtében jelentősen csökken a kisvállalkozások adminisztrációs terhe, különösen a várható és az elszámolt bevételhez kapcsolódóan - emelte ki a szakértő. Kifejtette: a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója esetén az adminisztráció költsége a vállalkozásoknál és állami szinten meghaladta azt, amit állami szinten el lehetett számolni.

Ezek az adók nagy megterhelést nem jelentettek a vállalkozásoknak, de a szállásadóknak, vendéglátóiparban érdekeltek számára a tv-készülékek üzemben tartási díjának eltörlése jelentős könnyítést okoz - hangsúlyozta Hegedűs Sándor. Hozzátette: magánszemélyek számára az örökösödési illeték megszüntetése a legfontosabb lépés.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást