Túlzott mértékűnek tartja a bankadót a szakértő

Infostart
2010. július 25. 09:30
A nyereséges társaságoknak kedvez a csütörtökön elfogadott törvénycsomag, de ez kevés a gazdaság élénkítéséhez - mondta el az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint alkotmányossági aggályokat vethet fel a 98 százalékos különadó a végkielégítésekre, illetve a bankadó is.

A csütörtökön elfogadott törvénycsomagban egyenetlenségek vannak, mivel a társasági adó csökkentése és a pálinkafőzéssel kapcsolatos szabályváltozás nem azonos fajsúlyú kérdés - mondta az InfoRádiónak Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az Ernst and Young adóigazgatója szerint a társasági adó csökkentése a nyereséges cégek többségének komoly segítséget jelent. Ez a lépés a talpon maradáshoz elég, de az élénkítéshez, továbbá a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez kevés - vélekedett a szakértő.

Vámosi-Nagy Szabolcs kiemelte: a pénzintézetek sújtó adó az európai léptékhez képest túlzó mértékű, ezért attól tart, hogy a banki szolgáltatások még drágábbak lesznek. Az adóigazgató azt feltételezi, hogy az ügyfelekkel fizettetik meg a bankok az adóként befizetett összeget, így kevesebb kamatot fizetnek és drágább lesz a hitel. Ez hátrányos a lakosságra és az üzleti forgalomra nézve - tette hozzá.

A szakértő nem csodálkozna, ha az Alkotmánybíróság belekötne a bankadóba, mivel azt a tavalyi tőkére vetik ki.

Az Ernst and Young adóigazgatója hangsúlyozta, hogy szintén alkotmányossági aggályokat vethet fel a végkielégítések 2 millió forint fölötti részére kivetendő 98 százalékos adó a visszamenőleges hatálya miatt.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást