A Moody's kilátásba helyezte Magyarország leminősítését

InfoRádió / MTI
2010. július 23. 10:19
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette pénteken Magyarország közepes befektetői adósbesorolását a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedett a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság. Esik a tőzsde és gyengül a forint.

A nemzetközi hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat a forintban és devizában fennálló magyar kormánykötvény-adósság "Baa1" osztályzatára vonatkozik.

A Moody's eddig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar besorolásra. A pénteken bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég ronthatja a magyar adósosztályzatot.

Esik a tőzsde, gyengül a forint

A hírre eséssel reagált a Budapesti Értéktőzsde. A tőzsdemutató az első egy órában 144 pontot esett miközben a forgalom szokatlanul magas volt, meghaladta a hatmilliárd forintot. Csak a Richter tartotta a nyitásban elért nyereséget, a többi vezető részvény veszteségbe került.

A BUX 9.40 órakor 22.206,15 ponton állt, ami a legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 71,03 pontos, 0,32 százalékos csökkenés, a pénteki nyitásnál 144,71 ponttal alacsonyabb.A Mol 110 forinttal, 0,56 százalékkal 19.680 forintra csökkent. Az OTP részvények ára 26 forinttal, 0,50 százalékkal 5.192 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,74 százalékkal 670 forintra gyengült. A Richter papírok árfolyama 190 forinttal, 0,43 százalékkal 44.600 forintra erősödött.

A forint is gyengül az euróval szemben: délelőtt 9.30-kor az euró 285,40 forintot ért és eddig az időpontig 284-286 forint közötti sávban mozgott. Pénteken kora reggel a nemzetközi bankközi piacon egy euró 283,20 forintot ért a csütörtök esti 285,12 forint után. Csütörtök délután a magyar fizetőeszköz 283,83 forinton állt az euróval szemben. A kereskedők úgy vélik, hogy a Moody's a leminősítés kilátásba helyezése után azt meg is lépi.

Hol állunk most?


Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Az S&P tavaly negatívról stabilra javította a magyar osztályzat kilátását, az előző kormány által tett költségvetési konszolidációs erőfeszítések eredményeire hivatkozva. A Fitch negatív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra.