Erdei: 2012-re európai szintűre kell csökkenteni a bankadót

Infostart
2010. július 22. 21:22
Negatív hatással lehet a gazdaság növekedésére a 0,45 százalékos bankadó - mondta az InfoRádiónak a Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás bízik abban, hogy két év múlva jelentősen, az európai szintre csökkenti a kormány az extra adót.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy egy ilyen borzasztó mértékű, az európai gyakorlattól eltérő bankadót vet ki a kormány - mondta az InfoRádiónak a Bankszövetség elnöke, aki hozzátette: a tárgyalásokon elmondták a kormánynak, hogy nem csak a bankok nyereségességéről van szó, hanem az adónak a reálgazdaságra való hatásáról is.

Erdei Tamás hangsúlyozta: a bankadó következtében a pénzintézetek tőkéje és hitelezési aktivitása csökken, ez pedig negatív hatással lehet a gazdaság növekedésére. Ezt a kormány tudomásul vette, mivel azonban beszorult a mozgástere a 3,8 százalékos költségvetési hiány tartása miatt, nem sikerült megállapodni az extra adóról.

Az elnök szerint folytatni kell a tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy az "extra méretű" bankadó tartósan ne maradjon fenn, és a lehető leghamarabb elérjék az európai szintet, ami 0,04-0,05 százalék - Magyarországon ugyanis 0,5 százalék lesz a bankadó mértéke.

Erdei Tamás bízik abban, hogy a 2011-es költségvetés összeállításakor a kormány más eszközöket is be tud majd vetni a hiánycél csökkentése érdekében, így már 2011-ben csökkenteni lehetne a bankadót, 2012-ben pedig az európai szintre lehetne azt levinni.

A Bankszövetség elnöke egyetért a költségvetési tanács számításaival, amely szerint bankadónak a növekedésre, és áttételesen a költségvetési bevételekre gyakorolt negatív hatása 2014-ig hat majd. A szakértő szerint éppen ezért kell ezt a piactól idegen szabályozást minél hamarabb felváltania az európai mértékű tehernek. "Ha ez három évig fennmarad, annak katasztrofális következményei lesznek" - hangsúlyozta.

Erdei Tamás szerint a bankoknak idén a saját profitjuk, illetve tőkéjük terhére kell leírniuk az adót, mivel a piac tovább nem terhelhető. Ha azonban tartósan megmarad ez a mértékű teher, a pénzintézetek kénytelenek lesznek az ügyfeleikre hárítani annak negatív hatásait. Ezzel viszont komoly versenyhátrányba kerül majd a magyarországi pénzpiac, és a befektetők máshová csoportosítják át a befektetéseiket.

Összességében idén várhatóan nyereséges lesz a bankszektor, ám számos nagy szereplője veszteséggel zár majd - fűzte hozzá a Bankszövetség elnöke.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást