Miért drága a hazai gyümölcs?

Infostart
2010. július 19. 09:20
30-60 százalékkal kevesebb gyümölcsöt takarítottak be idén nyáron a termelők a hűvös tavasz és a csapadékos május miatt. Mégsem emiatt drága a piacokon a gyümölcs - mondta az InfoRádiónak Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács alelnöke.

Nagyon nehéz év az idei, bár közepes virágzással indult a szezon és ez nagy reményekre adott okot - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács alelnöke, aki hozzátette: a virágzáskor nagyon hosszú volt a hideg periódus, ezért elnyúlt a virágzás és kevesebb volt a beporzó rovar.

A megmaradt kevés gyümölcs jelentős részét a májusi viharos időjárás tönkretette. A kiesés területenként változik, 30 és 60 százalék közötti - hangsúlyozta Lux Róbert, aki azonban kiemelte: nincsenek ellátási nehézségek, elegendő mennyiségben van magyar gyümölcs.

A boltok polcain mégis rendkívül drága a hazai gyümölcs. Az alelnök elmondta: a termelői árhoz képest rendkívül magas a fogyasztói ár: négyszeres, ötszörös, de akár hatszoros is lehet az árkülönbség.

Az egyik legdrágább a cseresznye volt idén, amelynek kilónkénti ára a 450 és 1300 forint között mozgott. Ennek az árnak a harmadát kapta meg a termelő - mondta Lux Róbert.

Hanganyag: Szabó Fruzsina


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást