Enyhén erősödik a forint

InfoRádió / MTI
2010. július 14. 10:08
A forint továbbra is enyhén erősödő tendenciát követ: az eurót szerdán délelőtt 276,87 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 277,86 forint után, szerdára virradóra a jegyzés 277,70 forinton állt a nemzetközi kereskedelemben.

A héten a kedvező nemzetközi befektetői hangulat fennmaradását feltételezve még tovább erősödhet a magyar fizetőeszköz, az euró megközelítheti a 275-ös szintet.

A dollárt 218,05 forinton jegyezték szerdán délelőtt 1,2710 dolláros euró árfolyam mellett. Kedden délután 219,60 forinton, illetve 1,2663 dolláron állt a jegyzés.

A svájci frank jegyzése 205,86 forint 208,44 forint után, 100 japán jent 245,19 forinton jegyeztek 248,40 forint után.

Szerdán az európai kereskedés kezdete óta a zloty 4,07 közeli euró jegyzésről 4,06-ra erősödött, a cseh korona 25,40-es euró jegyzés környékén ingadozik.

Az euró kedden 1,25 közeli dollár jegyzésekről 1,27 fölé erősödött és szerdára virradóra is tartotta elért árfolyamát. Az európai kereskedés kezdete előtt azonban ismét az 1,27-es dollár jegyzés közelébe gyengült.

Az euró keddi erősödése mögött az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált kételyek enyhülése, valamint a dollárnak a nemzetközi befektetői kockázatvállalás erősödésével párhuzamosan bekövetkezett gyengülése áll.

Az eruóval szembeni bizalmat a görög kincstárjegy kibocsátás jó fogadtatása növelte, a befektetői kockázatvállalást pedig az amerikai tőzsdei eredmény beszámolói periódus biztató kezdete erősítette.

A "bevállalós" befektetői magatartás a menedék devizákban, például dollárban és jenben denominált befektetési eszközökből kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő eszközökbe irányítja át a tőkét.

Szerdán a pozitív nemzetközi befektetői hangulat fennmaradására lehet számítani. A plusz másfél-két százalékos amerikai tőzsdei zárást az ázsiai tőzsdék is nyereséges zárással követték és az európai tőzsdék is emelkedő indexekkel nyitottak, immár sorban a hetedik egymást követő kereskedési napon.

A nap folyamán támpontul szolgálhatnak a befektetői döntésekhez az euróövezet júniusi fogyasztói árindexéről és a májusi ipari termelésről közzétételre kerülő adatok, valamint a délután folyamán az amerikai olajtartalékok alakulása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Dávid, az ING bank elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást