Lehet még jó az aratás

Infostart
2010. július 5. 17:20
Az árvíz, a belvíz és a természeti csapások ellenére bízik abban az agrárgazdaságért felelős államtitkár, hogy exportra is jut majd minőségi étkezési búza az idei termésből. Czerván György arról is beszélt, hogy eddig hat megyében kezdődött meg a betakarítás.

Az őszi árpa betakarítása minden megyében zajlik, az átlagtermés 4,1 tonna hektáronként - tájékoztatta az InfoRádiót az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György elmondta, hogy ez megfelel a korábbi becsléseknek, viszont területenként nagy az eltérés: 2,9 és 4,5 tonna között mozog.

Még betakarításra vár az 1 millió 24 ezer hektár őszi búza, eddig csupán 11 ezer hektárt arattak le ebből a gabonafajtából. Hat megyében vágják a búzát, a termés mennyisége itt is nagy szórást mutat, 3,3-5,5 tonna hektáronként - közölte az államtitkár.

A gabona minőségéről a hét végén lehet majd nyilatkozni, mert első vizsgálatok még csak mostanában kezdődtek. Czerván György abban bízik, hogy jó minőségű magot vetettek el a gazdálkodók, és el tudták végezni a szükséges növényvédelmi munkákat. Azt reméli, hogy megfelelő mennyiségű étkezési búzát aratnak, amiből a hazai ellátáson kívül exportra is jut majd.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást