Mellár: További adócsökkentésre és a bürokrácia visszaszorítására van szükség

Infostart
2010. július 1. 06:06
Jó első lépésnek tartja a Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója az Orbán Viktor által hirdetett 29 pontos akciótervet. Mellár Tamás szerint ugyanakkor szükség lesz még további, a bürokráciát csökkentő és az adózást egyszerűsítő csomagokra is.

A 29 pontos akcióterv nagyon jó első lépés a gazdaság rendbetételének útján, és azért lehet sikeres, mert megfelelően kombinál három nagyon fontos elemet: élénkít, egyensúlyt teremt és javítja a befektetői közérzetet - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mellár Tamás szerint a kis adónemek eltörlése és a beruházások megindításának egyszerűsítése csökkenti a bürokráciát, így hozzájárulhat a gazdaság fellendítéséhez. Ugyanez igaz a nyereségadó 19-ről 10 százalékra mérséklésére az 500 millió forintnál kisebb nyereségű cégek - vagyis a kis- és közepes vállalkozások - esetében, illetve az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetésére. Ez utóbbinak a hatására több pénz marad az embereknél, ami magasabb fogyasztást tesz lehetővé, így a belső piac is bővülhet - magyarázta a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az első csomagot újabbaknak kell követniük, hiszen a jövőben további adócsökkentésre és a bürokrácia visszaszorítására van szükség.

W vagy L?

A recessziónak Mellár Tamás szerint még nincsen vége, és az még a jobbik eset, ha a válság valóban W alakú lesz, azaz átmeneti fellendülés után újabb csökkenés következik. Ez utóbbinak a nyitánya lehetett a görög válság, amelynek hatásai az év második felében már érzékelhetőek lesznek; Németországban, az Egyesült Államokban és a világ majd' minden részén ezt várják.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója azonban még ennél is pesszimistább: szerinte lehetséges, hogy L alakú válságba került a világgazdaság, a recesszió pedig akár nyolc-tíz évig is eltarthat. Erre példa Japán, ahol egy évtizede nulla százalék körüli a növekedés, alacsony az infláció és a kamatlábak, és kevés a beruházás, ám magas az államháztartási hiány és az államadósság.

Mellár Tamás megjegyezte: a mostanában meghozott megszorító intézkedések, amelyek arra ösztönzik az országokat, hogy jelentősen csökkentsék államháztartási hiányukat és rövid időn belül építsék le az államadósságot, ugyancsak hozzájárulnak a recesszió elhúzódásához.

Akárcsak az, hogy nagyon sok a megtakarítás és a beruházásra váró tőke, de nincs profitábilis befektetési lehetőség - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Mellár Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Mellár Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást