Két éven belül indulhat meg a hazai autóipar fejlődése

Infostart
2010. július 1. 19:00
Száz magyarra harminchat személyautó jut, ez közepes értéknek tekinthető a régióban - mondta el az InfoRádiónak a PricewaterhouseCoopers adópartnere. Lőcsei Tamás hozzátette: az autóipar ma 8,4 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből, ami akár 10 százalékig is emelkedhet a válság után.

Szemben az autóipar szlovákiai 17,3, vagy a cseh 7,3 százaléknyi GDP-részesedésével a magyarországi 8,4 százalékos érték közepesnek tekinthető - közölte a PricewaterhouseCoopers adópartnere.

Lőcsei Tamás hozzátette: a száz lakosra jutó gépkocsik aránya Magyarországon 36,4, Szlovákiában 30, míg Lengyelországban 32, Csehországban pedig 37. Az uniós átlag 42, tehát hazánk a felső kategóriában mozog etéren.

A szakértő szerint a magyar autópiac még fejlődőképes, a válság miatt azonban az emelkedés csak 2012-től várható. Lőcsei Tamás hangsúlyozta: remélhetőleg ez a fejlődés nem a használt, hanem az új gépkocsik eladási mutatóinak javulását eredményezi majd.

Az adatokból látszik, hogy Magyarországon fontos az autóipar - mondta Lőcsei Tamás, aki úgy vélekedett: csak akkor számíthatunk arra, hogy Magyarország az iparág gyártóinak és beszállítóinak egyaránt kedvező helyszínt nyújthat, ha elmúlnak a válság hatásai.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást