Kipusztult háromezer hektárnyi vetés Tolnában

InfoRádió / MTI
2010. június 29. 18:03
A Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint közel háromezer hektáron pusztult ki a vetés az ár- és belvíz miatt Tolna megye mezőgazdasági területein, és ennek kétszeresét borítja víz.

A 216 ezer hektáros Tolna megyei vetésterület mintegy öt százaléka van víz alatt, főleg a Sárközben, a Sió és a Sárvíz közén, illetve a Kapos mentén; 5567 hektárt belvíz, 1128 hektárt árvíz borít, és összesen 2836 hektáron pusztult ki az elvetett növény. Elsősorban kukorica, az őszi búza és a napraforgó sínylette meg az áradást, valamint a rendkívüli csapadékot.

Tamási Balázs, a Tolna Megyei Agrárkamara titkára elmondta: a búza esetében egy hektár önköltsége kétszázezer forint, a kukorica és a napraforgó esetében pedig ennél is több, ennek alapján az elöntött területeken a kár elérheti az egymilliárd forintot. Elmondta, a Kapos és a Sió mentén több cég, szövetkezet jövője kerülhet veszélybe; közülük nem egynek 600-700 hektárnyi vetésterületén áll jelenleg is a víz.

A kamara titkára beszámolt arról, hogy a belvíz miatt késik az aratás; a Tolna megyében 8500 hektáron vetett őszi árpa a legtöbb helyen beérett, a már elkezdett betakarítást azonban a június közepén lehullott csapadék miatt nem lehetett folytatni, és most is kizárólag a magasabban fekvő, homokos területeken tudnak aratni. Az esőtől és széltől megdőlt táblákban ráadásul nemcsak drágább az aratás, hanem nagyobb lesz a szemveszteség is - tette hozzá.

Azokon a területeken, amelyeket nem öntött el a víz, a Tolna megyei gazdálkodók átlagos termésre számítanak: árpából és búzából hektáronként öt-, kukoricából héttonnás termést várnak hektáronként - mondta Tamási Balázs.