Harmatgyenge a forint

Infostart
2010. június 25. 10:11
Bő kéthetes mélypontján stabilizálódott a forint euróval szembeni árfolyama a péntek reggeli kereskedésben. Mindeközben a külföldi hangulat még mindig borongós, ami nem sok jót vetít előre a feltörekvő piaci devizák számára.

A 284-es szint közelében kezdi a napot a forint, miután az euróval szembeni jegyzések a csütörtök esti kereskedésben jelentősen gyengültek a befektetői optimizmus alábbhagyásával párhuzamosan. A hazai fizetőeszköz kurzusa a péntek reggeli kereskedésben stabilizálódni látszik.

A feltörekvő piaci, így a régiós devizák erejének nem kedvez, hogy a világ tőkepiacain egyre nagyobb a feszültség, a kockázatvállalási kedv csökkenésével párhuzamosan a befektetők ismét a biztonságos menedéknek számító devizákat preferálják. A korábbi trendszerű dollárgyengülés megállt, miközben a svájci frank folyamatosan újabb és újabb történelmi csúcsokhoz közelít.

A fentiek következtében nem túl rózsásak a forint rövid távú kilátásai. A Danske Bank elemzői ma reggeli kommentárjukban egyenesen arra hívják fel a figyelmet, hogy a régiós devizák közül csak a forint árfolyama mutat trendszerű leértékelődést, ezért azt ajánlják, hogy a befektetők szoros figyelemmel kövessék a magyarországi fejleményeket. Egy nagyobb mértékű eladói nyomás kibontakozása sem kizárt - adnak hangot pesszimista véleményüknek a koppenhágai szakértők.

A forint svájci frankkal szembeni árfolyama eközben szintén nem tud magára találni, a CHF/HUF jegyzések a 208-209-es szintek környékén ingadoznak, ami 15 hónapos mélypontnak felel meg.