Még nincs vége az üzemanyagárak emelkedésének

Infostart
2010. június 24. 16:41
Újabb idei, illetve történelmi csúcsot értek el az üzemanyagárak a MOL legutóbbi emelése után. A gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó öt forinttal, a 95-ös benzinért literenként két forinttal nőtt. Az InfoRádió összeállításából kiderül, az emelés miként hat a közlekedési vállalatokra, illetve a fuvarozással foglalkozó vállalkozásokra. Az elemző szerint a drágulás kedvezőtlenül hat az inflációra is, ráadásul a dollár további erősödése miatt folytatódhat az energiaár-emelkedés.

Már a korábbi üzemanyagár-emelések is komoly gondot okoztak a taxisoknak a fővárosban. Az elmúlt másfél évben 25 százalékkal esett vissza az utasforgalom.

Aki kibírja fizetni, átáll gázüzemre

A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára az InfoRádinak elmondta: akadtak olyan sofőrök, akik több százezer forintért gázüzeművé alakították át járműveiket. Ugyanakkor csak kevés ilyen autó van a fővárosban, sokan nem tudják finanszírozni ezt az üzemmódot.

Dudás Zoltán elmondta: A jelenlegi helyzetben nem tudják a fuvardíjakban érvényesíteni az üzemanyag ár miatt emelkedő költségeket a taxis vállalkozások. Jelentős a taxis túlkínálat, emellett bizonyos tarifáikkal elérték a fővárosi önkormányzat által meghatározott maximál érték felső határát.

A MÁV olcsóbban kapja

A MÁV szóvivője az InfoRádió megkeresésére azt mondta: az üzemanyagár-emelkedés miatt egyelőre nem tapasztaltak nagyobb utasszám növekedést. Sigulinszki Tibor úgy véli: ha továbbra is emelkedik az üzemanyag ára, akkor valószínűleg többen választják majd a vasúti közlekedést. A szóvivő utalt arra, hogy legutóbb a vulkáni hamu európai terjedésekor nőtt meg jelentősen az utasforgalom.

A szóvivő hozzátette: a Vasúttársaságnak jövő március31-ig érvényes szerződése van a gázolaj-beszállításokról. Ez azt jelenti, hogy a MOL nagykereskedelmi árához képest 2,1 forintos literenkénti kedvezménnyel kapja a MÁV a gázolajat, ami az év első öt hónapjában átlagosan 237 forintos literenkénti árat eredményezett.

Egyelőre nem nőtt a Volánbusz forgalma

A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatója egyelőre szintén nem számolhatot be az utasforgalom növekedéséről, és a jegyárak emelése sem várható -tette hozzá Kiesswetter Valtert, aki megjegyezte: a Volánbusz viteldíjait a szakminisztérium határozza meg.

Nagy eltérések Európában

Európában az egy eurónyi, azaz a körülbelül 280 forintnál is nagyobb lehet a benzinárak közötti eltérés. Magyarország Ausztriával, Svájccal és Szlovéniával van egy csoportban. Jelenleg Törökországban a legdrágább a benzin, átszámítva 1,88 euró vagyis 530 forint literenként. Magyarország azon négy európai ország egyike, ahol csak kissé drágább az üzemanyag az európai átlagnál. Legolcsóbban Oroszországban lehet tankolni.

Törvényszerű emelkedés

Általában a benzinár növekedése emeli az inflációt is - mondta el az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője. Eddig az év eleje óta ez a hatás már elérte a 0,7 százalékpontot.

Azért drágul ilyen ütemben az üzemanyag, mert a dollárjelentős mértékben megerősödött az euróval és így a forinttal szemben is - tette hozzá Madár István.

Bizonyos energiaigényes ágazatokban a drágulás törvényszerűen költségsokkot, és versenyképességi gondokat okoz. Az idén már 14 százalékkal emelkedett az üzemanyagok ára, és ha a dollár tovább erősödik, ez további drágulást hoz majd - jósolta a szakértő.

A világgazdaság élénkülésével párhuzamosan az energiaárak is nőni szoktak. Ez ellen nem sokat lehet tenni - jegyezte meg az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Peredi Péter fõtitkár, FUVOSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kálló Izabella összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Madár István elemzõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást