Olcsó német mozzarella sokkolja Itáliát

InfoRádió / MTI
2010. június 21. 05:33
Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegővel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is.

Olasz lapok szerint az a legvalószínűbb, hogy bakteriális szennyeződés okozza a kékülést. Elővigyázatosságból azonban az olasz hatóságok vizsgálják mérgező nehézfémmel való esetleges szennyezettség lehetőségét is.

A "kék mozzarellát" egy bajorországi üzemben gyártották és az Eurospin nevű diszkontáruházlánc hozta forgalomba, főleg Észak-Olaszországban. Az olasz közvéleményt tulajdonképpen nem is nagyon lepte meg, hogy probléma van a termékkel, mert azt nagyon olcsón kínálták, a hasonló olasz termékek 1,50 eurós átlagárával szemben mindössze 0,49 euróért.

Talán a minőségi problémánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy már ezt a tipikus olasz portékát is külföldről szerzik be.

Ez már a többedik csapás a mozzarellára, az olasz gasztronómia egyik büszkeségére: a mezőgazdasági minisztérium nemrég állapította meg, hogy a Nápoly térségéből származó eredetvédett bivalymozzarella minősége az utóbbi időben csökkent, miután tehéntej nyomait fedezték fel benne.

Két éve olasz mozzarellaüzemekben végzett ellenőrzések a mérgező dioxin magas szintjét mutatták ki egyes mozzarellamintákban, mire több országban felfüggesztették az olasz sajtféleség importját.