Kisbenedek Péter: Emelkedhetnek a természeti csapások biztosítási díjai

Infostart
2010. június 17. 06:10
Egy brit felmérés szerint az elmúlt tíz évben világszerte 15-20 százalékkal emelkedtek a biztosítók kifizetései a természeti katasztrófák számának növekedése miatt - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Kisbenedek Péter beszélt arról is, hogy ha a kormány által 200 milliárd forintra tervezett pénzintézeti különadóból 20 milliárd forintnál több jutna a biztosítókra, akkor a szektor nagyobb része ezt nem viselné el károsodás nélkül.

Jelenleg több mint 140 ezer bejelentett káresemény van a biztosítóknál, amelyek feldolgozásán megfeszített erőkkel dolgoznak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

Kisbenedek Péter hozzátette: az eddigi bejelentett károk alapján 18 milliárdos kárkifizetés várható, de a valódi viharszezon még hátra van.

Várhatóan a biztosítási szektorban 30 milliárd forintnyi extrakifizetés lesz idén. Ennek túlnyomórésze lakossági károk, de jelentős az ipari létesítményekben és a mezőgazdaságban okozott kár is - hangsúlyozta az elnök.

Kisbenedek Péter úgy látja, Magyarországot a klímaváltozás egyelőre jelentős mértékben még nem érintette, de egy brit kutatás szerint az elmúlt tíz évben világszerte 15-20 százalékkal emelkedtek a biztosítók kifizetései a természeti katasztrófák számának növekedése miatt. Úgy véli, ha ez így folytatódik, akkor a katasztrófafedezetek árának emelkedésére kell számítani.

Ha a kormány által 200 milliárd forintra tervezett pénzintézeti különadóból 20 milliárd forintnál több jutna a biztosítókra, akkor a szektor nagyobb része ezt nem viselné el károsodás nélkül - mondta szövetség elnöke, aki szerint a kormány tervezett intézkedése együtt járhat azzal, hogy a szektor olyan helyzetbe kerülhet, ahonnan nehéz újra növekedést elérni.

Kisbenedek Péter szerint a kisebb és közepes biztosítók számára ez komoly teher, és előfordulhat, hogy többen kivonulnak a piacról.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kisbenedek Péter 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kisbenedek Péter 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást