Vértes: Szűkült a kormány mozgástere

Infostart
2010. június 15. 17:55
Szűkült a magyar kormány mozgástere, tartani kell a tervezett hiány mértékét - mondta a GKI elnök-vezérigazgatója. Vértes András a hónap elején bejelentett intézkedéscsomagot jó irányúnak, de összességében még nem elégségesnek véli. A gazdaságkutató idén egy százalékos növekedéssel és négy százalék körüli deficittel számol.

Túl van a világ a recesszión, de a válság hatására az országok többségében megugrott az államháztartás hiánya, ugyanakkor a görög válság miatt mindenütt fiskális megszorításokat kellett hozni - mondta a GKI elnök-vezérigazgatója.

Vértes András szerint bár az uniós országok deficitátlaga 7,2 százalék, és Magyarország ebből a szempontból előkelő helyen van, de a kormány nem engedheti meg magának, részint a görög válság, részint a május végi szerencsétlen kormányzati kommunikáció miatt, hogy engedjen a 3,8 százalékos mértékből. Az Európai Unióban a költségvetési fegyelem prioritássá vált - hangsúlyozta a GKI elnök-vezérigazgatója.

A június elején bejelentett Orbán-csomagot irányában helyesnek, ugyanakkor megvalósítási kockázatokkal terhesnek minősítette a GKI elnöke. Vértes András szerint a költségvetési megszorítás támogatandó, a személyi jövedelemadó csökkentése és egy kulcsossá tétele elfogadható, és vannak egyéb, főként populáris, vagy kis haszonnal járó intézkedések.

A GKI elnöke szerint elfogadhatatlan, és a piaccal szemben menő a közüzemi díjak befagyasztása és a deviza jelzálogjog megszüntetése, a banki adó pedig irreális.

A GKI legfrissebb prognózisa szerint 2010-ben várhatóan egy százalék lesz a gazdasági növekedés. Négy százalék körüli államháztartási hiányt, éves szinten 4,8 százalékos inflációt és 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást