Július 1-től 1,5-5,8 százalékkal csökken a lakossági áramár

Infostart
2010. június 15. 15:31
Másfél és 5,8 százalék közötti, eltérő mértékben csökkennek az áramárak július 1-től a háztartásokat és bizonyos közintézményeket érintő egyetemes szolgáltatásban.

A legkisebb árcsökkenés másfél, a legnagyobb 5,8 százalékos mértékű lesz. Előbbi az Elmű, utóbbi az ugyancsak a német RWE érdekeltségébe tartozó Émász területén lép életbe július 1-én. Korábban Kövesdi Zoltán, az Elmű igazgatósági tagja, egyebek mellett a nemzetközi árampiaci trendekkel indokolta az árcsökkentést.

Az áramszolgáltatók árai közötti eltérést alapvetően fogyasztók megoszlása, illetve az ellátási terület egyéb jellegzetességei határozzák meg. Az E.ON területén 4,4, az EDF szolgáltatási területén pedig 4,5 százalékkal csökkennek az egyetemes szolgáltatás tarifái.

Elemzők emlékeztetnek, hogy ezúttal csak magának a villamos energiának az ára mérséklődik, a többi áralkotó elem, mint például az átviteli tarifa, vagy a rendszerszintű szolgáltatások díja változatlan marad.

Az energiahivatal kedden kiadott határozatával eldőlt, hogy a parlament által hétfőn elfogadott közműdíj moratórium az árcsökkentési kérelmeket nem érinti, július 1-től fagyasztják be az áram és a földgázárakat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hlavay Richárd összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást