"A vállalatok növekedését serkentő lépések feltétlenül a jó irányba hatnak"

Infostart
2010. június 15. 18:35
Alig több mint egy százalékos gazdasági növekedést vár a Business Europe idén az EU-ban - mondta az InfoRádiónak a munkaadókat tömörítő uniós szervezet frissen megválasztott alelnöke. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke hozzátette: Európában is a versenyképesség növelését várják, és a vállalkozásokat ösztönzik. Az elnök szerint a nemrég bejelentett magyar kormányzati intézkedéscsomag is ebbe az irányba megy, így támogatják azt.

A Business Europe szerint 1,1 százalékos lesz idén a GDP növekedése az Európai Unión belül, ami 2011-ben 1,6-re nőhet. Ha sikerülne elérni a két százalékot, évente ötmillióval több lenne az elérhető munkahely, az uniós büdzsé pedig 500 milliárd euróval fordulna pozitív irányba - foglalta össze a szervezet közgyűlésén elhangzottakat annak most megválasztott alelnöke, Futó Péter.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke hozzátette: a közgyűlésen elfogadták a madridi deklarációt, amelynek alapvetése, hogy a stabilitásnak és a növekedésnek kéz a kézben kell járnia, egyik legfontosabb megjegyzése pedig az, hogy Európa keresztúthoz érkezett: ha nem képes megújulni, bekövetkezik a hanyatlása.

Futó Péter hangsúlyozta: a közgyűlésen abban is egyetértettek, hogy pillanatnyilag a legfontosabb feladat az euró megerősítése, s ennek alapvető feltétele, hogy az uniós vállalatok minél üzletbarátabb környezetben működhessenek. Csak a cégek húzhatják ki a közösséget a jelenlegi krízisből - közölte Futó Péter.

Az MGYOSZ elnöke arról is beszélt, hogy az Orbán Viktor által a múlt héten előterjesztett akciótervvel nagyrészt egyetértenek, annak csupán két pontját kifogásolják. Az egyik a szabad pálinkafőzést lehetővé tevő javaslat, amely azért jelentene problémát az ágazatban működő cégek számára, mert nem adózó konkurencia jelenne meg.

A másik vitatott pont a bankok megadóztatásával kapcsolatos; Futó Péter szerint rendkívül fontos, hogy a pénzintézetek továbbra is folyósítsanak hitelt a gazdasági élet szereplőinek.

A Business Europe alelnöke hozzátette: a gazdaság helyzetének javítása szempontjából a leginkább lényeges az, hogy a vállalatok tudjanak teljesíteni. Az ipar immár kimozdult a holtpontról, nő a termelés és az export, ami több bevételt jelent az állam számára is. Azok az intézkedések, amelyek a vállalatok növekedését próbálják serkenteni, feltétlenül jó irányba hatnak - fűzte hozzá Futó Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást