Vámosi-Nagy Szabolcs: Nullszaldós lesz a kormány akcióterve

Infostart
2010. június 9. 20:35
Az egykulcsos adónál nincs értelme a klasszikus családi adózásnak. A kormány által 2011-től bevezetni kívánt új adózási formában, a gyerekek számától függően kaphatnak majd adókedvezményt a szülők az adóbevallásukban - mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adószakértője, aki arról is beszélt, hogy a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadónál nem érdemes fenntartani az evát és az ekhót.

Orbán Viktor kedden jelentette be a parlamentben kormánya 29 pontos akciótervét, amelyről az Ernst and Young adópartnere az InfoRádiónak elmondta: a program költségvetési hatása valószínűleg nullszaldós lesz.

Ha sikerült azokat a számokat tartani, amelyek az akciótervben szerepelnek, akkor bevételi oldalon sokat hozna az állam dologi kiadásainak visszafogása és a legnagyobb tétel, a banki különadó - tette hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs

Az egyszerűsített vállalkozói adót érdemes felülvizsgálni a szakértő szerint, aki úgy látja, az eva esetében 30 százalékos az adókulcs, amely magában foglalja az áfát, a társasági adót és a szja osztalékadót, és kérdéses, hogy a változások fényében meg kell-e tartani az evát.

Hasonló a helyzet az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulással, vagyis az ekhóval is, ami ma 15 százalékos.

Mikor van értelme a családi adózásnak?

Az egykulcsos adónál nincs értelme a klasszikus családi adózásnak. A kormány által 2011-től bevezetni kívánt új adózási formában, a gyerekek számától függően kaphatnak majd adókedvezményt a szülők az adóbevallásukban - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A családi adózásnak két válfaja van: egy egyiknél adókedvezmény jár a gyerekekre, a másik pedig a családi jövedelemadó rendszerét jelenti. Utóbbinak a lényege, hogy a családtagok jövedelmeit összeadják, majd elosztják a tagok számával.

Az egykulcsos adózásnál ennek a változatnak a szakértő szerint nincs értelme, a családi adózás egyszerűbb formája esetében azonban működtethető, és akár már 2011. január 1-jétől bevezethető - emelte ki Vámosi-Nagy Szabolcs.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vámosi-Nagy Szabolcs 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vámosi-Nagy Szabolcs 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást