Akár 15 százalékkal is lehetne csökkenteni a gáz és villany árát

Infostart
2010. június 9. 17:39
A gazdasági akcióterv keretében tegnap a kormány moratóriumot vezetett be a közműdíjakra. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a világpiaci tendenciáktól így sem lehet függetlenedni. Kaderják Péter elmondta: a villamosenergia szolgáltatók július 1-jétől 6-7 százalékkal tervezték csökkenteni a díjaikat, kérdés, hogy a moratórium rájuk is vonatkozik-e.

A közműszolgáltatási árak nem tudnak tartósan függetlenedni a világpiaci tendenciáktól - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiagazdasági kutatóközpontjának igazgatója.

Kaderják Péter úgy véli, Orbán Viktor bejelentése mögött az állhat, hogy július 1-jétől lenne esedékes a villany és a gáz hatósági árának módosítása. Valószínűleg az új kormány szeretne magának időt adni, hogy átgondolja, hogyan tovább - mondta a szakértő.

Hangsúlyozta, hogy az áram- és gázpiacon a fogyasztás több mint 60 százaléka szabadpiaci szerződések alapján bonyolódik, ezeket pedig a moratórium nem érinti.

Az egyetemes szolgáltatásban lévő fogyasztókat azonban nagyon is érinti, de a helyzet furcsa Kaderják Péter szerint: a villamosenergia-szolgáltatók éppen 6-7 százalékos csökkentést terveztek július 1-jétől, és kérdés, hogy a moratórium az árcsökkentésre is vonatkozik-e.

Úgy véli, középtávon nem kívánatos és fenntartandó, hogy a szolgáltatók hatósági árait nagyon lecsökkentsék, mert megszűnhetnek a beruházások. A szolgáltatók jelentős része ugyanis magántulajdonú, és nem fognak beruházni, ha túlzottan alacsonyra állapítják meg az árakat.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató az InfoRádiónak azonban úgy fogalmazott, a lakossági gáz és villany árának 15 százalékos csökkentése "nem lenne szentségtörés" a féléves moratórium letelte után. A szakkértő úgy véli, sok esetben a monopolpozíciók miatt emelkedtek az árak.

Hanganyag: Gál Ildikó, Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedûs Miklós, GKI Energiakutató
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kaderják Péter, energiaszakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást