Javult a fizetési fegyelem, de kik a "rossz fiúk" Európában?

Infostart
2010. május 21. 18:48
Némileg javult a fizetési fegyelem idén Európában - derül ki az Atradius felméréséből. Vanek Balázs, a hitelbiztosító országigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a német cégek fizetnek a leggyorsabban, a rangsor végén az olasz és spanyol vállalatok állnak, tőlük a vevők átlagosan 72 nap után jutnak a pénzükhöz.

A fizetési fegyelem kis mértékű erősödését mutatja az a felmérés, amelyet az Atradius Hitelbiztosító készített másfélezer nyugat-európai vállalat megkérdezésével. A cég országigazgatója szerint ennek oka az, hogy a pénzügyi-gazdasági válság nyomán a társaságok sokkal jobban odafigyelnek arra, kinek és mekkora szállítói hitelt adnak.

A jelentés szerint Németországban a legnagyobb a fegyelem, ott átlagosan húsznapos határidővel fizetnek és két napot késnek a cégek, míg a svéd és dán vállalatoknál valamelyest romlott a helyzet a legutóbbi felmérés óta: most a lejárat után átlagosan öt-hét napot kell várni a teljesítésre - magyarázta Vanek Balázs.

Az olasz cégek a legkevésbé pontosak: általában hatvan napos fizetési határidőben állapodnak meg partnereikkel, amit általában 12 napos késéssel utalják a pénzt.

A fizetési késedelem szempontjából Magyarország is az olaszországihoz hasonló: a legutóbbi vizsgálat óta nem gyengült ugyan a fegyelem, megmaradt a relatíve rossz szinten. Ennek oka az, hogy a magyar szállítók rendkívül óvatossá váltak az utóbbi időben, ráadásul korlátozottak a jogi lehetőségeik a tartozások behajtására - tette hozzá Vanek Balázs.

Ennek oka, hogy a közszférában a görög kormány jelentősen csökkentette a fizetéseket, aminek következtében visszaesik majd a fogyasztás, emellett várható, hogy a görög bankszektor a korábbinál kisebb mértékben finanszírozza majd az ottani cégeket, vagyis jelentősen csökken majd a likvid pénz mennyisége - jegyezte meg Vanek Balázs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást