Idén érheti el a mélypontot a hazai autókereskedelem

Infostart
2010. május 21. 15:55
A Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint idén elérheti a mélypontot az értékesítések száma. Gablini Gábor hozzátette, partnerek abban, hogy a következő kormány megfelelő szabályozást alkosson az ágazat kifehérítésére.

A gépjárművek eladása terén idén lesz a mélypont - mondta az InfoRádiónak a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke, aki hozzátette: 2008-ban közel 178 ezer személy- és kishaszonjárművet értékesítettek, 2009-ben már csak 71 ezret, idén pedig a becslések szerint 60 ezer körül lesz ez a szám.

Gablini Gábor szerint ha beindul a gazdaság, akkor jövőre is csak 80-85 ezer gépjármű eladására lehet majd számítani. A következő években sem lesz dinamikus a fejlődés: a legpozitívabb szakmai előrejelzések is arról szólnak, hogy 2014-15 előtt ez eladások nem érik el a 140-150 ezres számot.

A megváltozott hitelelbírálási szabályok miatt eltűntek a piacról a vevők - állítja a szövetség elnöke, aki ezt számokkal is érzékeltette: két évvel ezelőtt az értékesítések 70 százaléka történt hitelfinanszírozással, 2009-ben azonban már csak 10 százalék, vagyis a finanszírozott vevőkből egy év alatt 100 ezer tűnt el.

Gablini Gábor hozzátette: a vevőknek a gazdaság jövőjével és a munkalehetőségekkel szembeni bizalmatlansága is hozzájárult ehhez a csökkenéshez. Mint mondta, a kormány ebben a gazdasági helyzetben nem tud érdemi értékesítést elősegítő eszközöket mozgósítani, éppen ezért inkább azt várják, hogy az illegális javítás, alkatrész-forgalmazás és értékesítés kiskapuit zárják be.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást