Csányi Sándor: nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezők nehéz helyzetbe kerültek

InfoRádió / MTI
2010. május 16. 23:28
Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a lakossági devizahitelek forintra váltása mintegy 20 százalékkal növelné a lakosság egy évi hiteltörlesztési terhét a kamatkülönbözet miatt. Csányi Sándor a HírTV-ben azt mondta: ez évi mintegy 230 milliárd forint emelkedést jelentene. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bajba került adósoknak segíteni kell a kormány és a bankok együttműködésével.

Csányi Sándor szerint elsősorban nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezők nehéz helyzetbe kerültek, hanem a kormányzati gazdaságpolitika. Mint mondta: a kormány ösztönözte a devizahitelt például a lakáshitelek állami támogatásával, emellett pedig rossz költségvetési politikát folytatott, ami a bizalom megingását és a forint árfolyam-csökkenését eredményezte.

Hozzátette, hogy a korábbi, túl erős árfolyamért pedig az inflációkövető monetáris politika tehető felelőssé. Emlékeztetett arra, hogy egy öt évvel ezelőtti devizahitelt a lakosság 230-240-250 forintos euróárfolyam mellett tudott felvenni, miközben ma 270 forint fölött van az euró árfolyama, ez pedig jelentős költségnövekedést jelent a devizahitelt felvevőknek.