Századvég Gazdaságkutató: idén már nő a magyar gazdaság

InfoRádió / MTI
2010. május 14. 12:37
Az idén már pozitív tartományban lesz a magyar gazdaság, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig alapesetben 4,7-5,0 százalék lehet, amit kiegészíthet az állami vállalatok konszolidációja - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

A konszolidáció elsősorban nem gazdasági vagy gazdaságpolitikai kérdés, hanem a nemzetközi politikával való megegyezés kérdése, beleértve a nemzetközi pénzügyi szervezeteket - tette hozzá Heim Péter.

A Századvég Gazdaságkutató most elkészült állapotfelméréséből, amely az elmúlt nyolc évet fogja át, kitűnik, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése 1,5-2,0 százalékra csökkent, miközben 4,0-5,0 százalékra lenne szükség ahhoz, hogy gyorsuljon Magyarország felzárkózása az Európai Unió átlagához - fogalmazott Mellár Tamás kutatási igazgató.

Heim Péter elmondta: a mostani tényfeltárás után, júniusban gazdaságpolitikai megoldási javaslatokat készít az intézet, s az első, klasszikus értelemben vett konjunktúrajelentést szeptemberben állítja össze a Századvég.