Ijesztő méretűre duzzadt a BAR-lista

Infostart
2010. május 4. 20:00
Egyre nő, bár lassuló ütemben azok száma, akik kilencven napon túl tartoznak egy pénzintézetnek - írja a portfolio.hu. A cikk szerint egy év alatt 170 ezren kerültek BAR-listára, amelyen már 825 ezer adós neve szerepel.

Soha nem látott hosszúságú a BAR lista. Immár 825 ezer magánszemély szerepel rajta, a fennálló mulasztások száma pedig már több mint 1 millió 123 ezer - derült ki a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból.

A BAR listán azok a vállalkozásokat és természetes személyeket tüntetik fel, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitelszerződéseikben vállaltaknak a minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget.

Tavaly első félévben a forintgyengülés miatt megugró hitelrészletek, a második félévben pedig a tíz százalék fölé emelkedő munkanélküliség, illetve a hazai csaknem öt százalékos reálbércsökkenés jelentette a legnagyobb kockázatot az adósságukat törlesztőknek.

Habár a lakásárverezések szünetelnek, tavaly év végén 90 napon túli tartozás hatvanezer jelzáloghitelnél jelent meg, és ebből azóta bizonyosan több lett - írja a portfolio.hu.

A portál elemzője szerint pozitívumnak számít, hogy legalább lassul az BAR listán szereplők számának emelkedési üteme. Palkó István az InfoRádiónak elmondta: az idei első néhány hónapban 2-3 százalékkal nőtt a rendszerben tárolt adósok száma, a tavaly második félévi 4-5 százalékkal szemben. Hozzátette: az elmúlt két esztendőben egyébként folyamatos növekedés volt tapasztalható ezen a téren.

Elősegítheti az ügyfelek hatékonyabb kockázati besorolását, ha teljesebb lesz az önkéntes alapú lakossági nyilvántartási rendszer, amellyel már két társaság is foglalkozik Magyarországon.  Így egyre kevésbé kell majd hozzájárulniuk a rendesen fizetőknek a bankok rossz adósok által okozott veszteségeihez - írja a portfolio.hu.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást