Február óta nem volt ilyen gyenge a forint

Infostart
2010. május 4. 13:03
Egyre borúsabb a nemzetközi befektetői hangulat a görögöknek szánt hitelcsomag körül, illetve más dél-európai államok gazdaságának kilátásai miatt, így fokozatosan éves csúcsáig erősödött a dollár az euróval szemben. Az euróval szembeni forintjegyzések már 273 közelében járnak, azaz most gyengébb a forint, mint egy hete, a görögök miatt piaci pánik tetőfokán volt. Ilyen gyenge forinttal utoljára február közepén találkozhattunk.

A romló kockázati étvágy is a dollár malmára hajtja a vizet. Az európai és amerikai részvénypiacok szenvednek, a dollár egyre nagyobb ereje pedig nem kedvez többek között a feltörekvő európai devizáknak sem.

A forint gyengélkedése és a dollár ereje nyomán a dollár/forint kurzus már 208-nél jár, itt 11 havi forintmélypontról beszélhetünk.

A romló befektetői hangulat a magyarországi frankalapú devizahiteleseket is erősen érinti: egy svájci frankért már 190.5 forintot kérnek a bankközi piacon, tavaly június eleje óta a legtöbbet.

Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője az alábbi tényezőket emelte ki a portfolio.hu-nak a forint mostani gyengülési hulláma mögött:

- egyre erősödik a dollár az euróval szemben és már éves csúcsa körül jár;
- leminősítési pletykák keringenek Spanyolország esetén is, így gyengélkednek a spanyol részvények és állampapírok is;
- továbbra is aggódnak a befektetők a görög kormányzati megszorítások végrehajthatósága miatt (ma 48 órás sztrájk indult);
- a kínai kamatemeléstől is tartanak a befektetők, amely lépés(ek) visszafoghatják a gazdasági növekedést, a kínai részvénypiacok már gyengélkednek egy ideje;
- általánosságban is kifulladt a globális részvénypiacok lendülete.

A fenti borongós környezethez még hozzá kell venni a magyar gazdaság sérülékenységét (amelyet Matolcsy György az egyik legnagyobbnak mondott a világon), főként a térségben legmagasabb államadósság miatt. Ilyen környezetben visszavesznek a befektetők a feltörekvő piaci kitettségükből, így adják a magyar eszközöket is - tette hozzá az elemző.