eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Bűnvádi eljárás indulhat a híres befektetési bank ellen

Büntetőjogi eljárás indítását mérlegeli a Goldman Sachs ellen a befektetési bank által feltehetően elkövetett jelzálogalapú értékpapír-csalás ügyében az amerikai igazságügy-minisztérium - erősítették meg pénteken kormányzati tisztviselők az ABC tudósítása szerint.

Az amerikai ügyészség manhattani irodája és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálja az esetleges bűnvádi eljárás kérdését. A névtelenséget kérő források szerint a közeljövőben nem várható döntés arról, hogy a vádat emelnek-e a Wall Street-i pénzintézet vagy alkalmazottai ellen.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) két hete szinte piaci földindulást keltve csalás gyanújával polgári peres eljárást indított a Goldman ellen, ami után a brit, majd a német pénzügyi felügyelet is bejelentette, hogy vizsgálatot kezd. A SEC szerint a bank fontos információkat hallgatott el a befektetők elől "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos eszközökkel kapcsolatban, csalárd módon forgalmazva azokat.

Az igazságügy-minisztérium általában különösen nagy összegű értékpapír-csalások esetén indít bűnvádi eljárást.

A büntető eljárással kapcsolatos hírekre reagálva Lucas Van Praag, a Goldman Sachs szóvivője közölte: a cég nem lepődött meg. "Teljes mértékben együttműködünk, ha információt kérnek" - mondta.

A The Washington Post rámutatott: a kormány ritkán kezdeményez egy konkrét cég ellen bűnvádi eljárást, és a legtöbb esetben már ennek mérlegelése is végzetes lehet a vállalatra nézve.

A keddi kongresszusi meghallgatáson Lloyd Blankfein bankelnök visszautasította a vádakat, azt mondta, hogy a Goldman nem élt vissza a befektetők bizalmával, nem titkolt el előlük fontos információkat. Közölte, hogy bankja nem hajtott végre titokban agresszív shortolást az általa kibocsátott jelzálogpiaci alapú értékpapírokra, úgynevezett CDO-kra.

Carl Levin, a szenátusi vizsgálóbizottság elnöke viszont azt mondta: megdönthetetlen bizonyíték van arra, hogy a Goldman az ingatlanpiaci válságon nyerészkedett, etikátlanul járt el, az ingatlanpiac gyengülésére játszva erőteljes short (rövid) pozíciókat vett fel, s ebből 3,7 milliárd dolláros haszna származott.

Az esetleges bűnvádi eljárás hírére a Goldman-részvények árfolyama majdnem 8 százalékkal zuhant.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×