Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OTP igazgatósága ismét javasolja az alapszabály módosítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Első nekifutásra határozatképtelen volt az OTP közgyűlése, a részvényesek alig több mint 29 százaléka jelent meg, így 11 órakor kezdi meg munkáját a közgyűlés. Az OTP az előzetes információk szerint idén sem fizet osztalékot, az igazgatóság idén újra javasolja az alapszabály módosítását, hogy egy részvényes se gyakorolhasson 10 százalékot meghaladó szavazati jogot.

102,3 milliárd forint adózott eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint az OTP Bankcsoport 2009-ben. Az igazgatóság javaslata szerint idén sem fizetnek osztalékot. Utoljára 2007-ben fizetett a pénzintézet osztalékot, a 2006-os üzleti évről. A nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

A közgyűlési meghívó szerint alapszabály módosítást javasol az igazgatóság, újra szavaznak arról a tavalyi javaslatról, miszerint egy részvényes se gyakorolhasson 10 százalékot meghaladó szavazati jogot; a jelenlegi szabályozás 25, illetve 33 százalékban maximálja ezt.

Az igazgatóság előterjesztésében azzal indokolta ezt a változtatást, hogy az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet átrendeződése, és a 10 százalékos korláttal biztosítható, hogy egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport se rendelkezzen erőfölénnyel közgyűlési döntéseknél.

A tavalyi hasonló tartalmú javaslat végül csak egy nagy részvényes ellenállásán bukott meg. További főbb napirendi pontok az igazgatóság beszámolója a 2009-es üzleti évről illetve a 2010-es tervekről.