Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mekkora változtatások várhatók még idén az adózásban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkát terhelő járulékokat csökkentheti a legegyszerűbben és - mértéktől függően - a munkavállalók és a vállalatok számára is érezhetően az új kormány - véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint a jövedelem típusú adók év közbeni változtatása komoly bürokratikus terhekkel jár, adónem megszüntetés pedig pótköltségvetést feltételez.

Az adózásban év közben bevezetett változtatások növelik az adminisztrációt, hiszen kétfelé kell bontani az évet és kétféle elszámolást kell készíteni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Ha azonban az új kormány mégis szeretne módosításokat bevezetni, akkor Zara László szerint azt a bért terhelő járulékoknál teheti meg a legegyszerűbben.

Hogy az átalakítás a munkavállalók és a vállalatok számára is érezhető-e, az annak mértékétől függ - fűzte hozzá az adószakértő.

Zara László úgy véli, az adózás rendszerének megváltoztatását mindenképpen az év elejére célszerű időzíteni, hiszen például a választható családi adózás bevezetésének az ez évi nettó jövedelmekre már nem lenne hatása.

Ha mégis még év közben választhatóvá válik ez az adózási fajta, az esetleges, több gyereket nevelő áttérők csupán az év végi, 2010-ről szóló személyijövedelemadó-bevallásban igényelhetnék vissza a nekik járó összeget - magyarázta a szakértő.

Söralátét?

Idén már biztosan nem lehet úgy egyszerűsíteni az adórendszert, hogy az szja-bevallás elférjen egy söralátéten - hangsúlyozta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Megjegyezte: a családi adózáshoz egyébként nem hogy kevesebb, de több adatot kell majd megadniuk az adózóknak, így ennek bevezetése éppen hogy az adminisztrációs terhek növekedését fogja eredményezni.

Zara László szerint arra sem lehet számítani, hogy idén adónemeket törölnek majd el, hacsak a kormány nem tervez pótköltségvetést készíteni. A meglévő büdzsé bevételi oldalát ugyanis a meglévő adónemekre alapozva tervezték, azok eltörlése pedig kiesést jelentene.

Hanganyag: Panulin Ildikó