Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A csőd szélén álló Görögország még mindig \"tuti befektetés\"?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hitelminősítők összességében Görögországot az elmúlt heti leminősítési rohamuk után is befektetésre ajánlják - írja a portfolio.hu.

A Moody's A3 fokozaton, vagyis elsőrendű adós kategóriában tartja az országot, a Fitch Ratings kegyeskedett "BBB-" (vagyis még mindig befektetésre ajánlott!) szintre nyomni a kockázati besorolást, egyedül az S&P kapott észbe, és tegnap délután a spekulatív kategória tetejére (BB+) rakta azt a görögöket - írja cikkében Madár István, a portfolio.hu elemzője.

Ezek alatt az "erősen spekulatív", "magas vissza nem fizetési kockázat", "vissza nem fizetés" kategóriák vannak még, ehhez képest vannak a görögök "spekulatív", "jó hitelminőségű", illetve "magas hitelminőségű" tartományban.

Annak ellenére tartják Görögországot befektetésre alkalmasnak, hogy a sokadszorra megemelt államháztartási hiánya most épp 13 százalékon áll, ráadásul három hét múlva 8,5 milliárd euró hitelt kellene visszafizetni a görögöknek, aminek fedezete finoman szólva bizonytalan - véli az elemző, aki semmiképpen sem titulálná Görögországot "jó hitelminőségűnek".

Azok, akik a pénzüket teszik a görög államkötvényekbe, nem ugyanazt gondolják, mint amit a hitelminősítők. Ha megnézzük, hogy a csődkockázatot miként árazzák a befektetők (vagyis mekkora biztosítási díjat kérnek el a nemfizetési kockázat átvállalásáért), akkor eléggé elgondolkoztató kép tárul elénk. Jelenleg ugyanis a piac értékítélete szerint sokkal kockázatosabb görög államkötvényt venni, mint ukránt. Ehhez képest az S&P öt, a Fitch hat, a Moody's pedig nyolc befektetési fokozattal teszi feljebb a görögöket az ukránoknál.

Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a hitelminősítők műkedvelő nyugdíjasok hobbiegyesülete lenne - fogalmaz az elemző, aki szerint a minősítők továbbra is azok az intézmények, amelyekre befektetési politikákat alapoznak a pénzünkkel gazdálkodó bankok, pénztárak, biztosítók.

A görögök mára már verik csődkockázatban Venezuelát - legalábbis a befektetők szerint, mert ha a három hitelminősítőre hallgatunk, akkor az elmúlt napokban óriásit bukhattunk volna egy olyan sztorin, aminek alapjai hónapok óta ismertek.

Hozzáteszi azonban, hogy a hitelminősítőknek nem dolga, hogy előre jelezzék a jövőt. De az igen, hogy minősítésükkel jelezzék az egyes befektetésekhez kötődő kockázatokat. Egyesek kifejezett szabályokat építenek arra, hogy kockázatosabb kategóriákból mennyit vásárolhatnak vagy vásárolhatnak-e egyáltalán.

A Moody's ezeknek azt mondja: vegyél bátran magas hitelminőségű görög papírból! Jó étvágyat! - írja a szakértő.