Hajók, repülők, luxusautók az adóbevallásokon

Infostart
2010. április 22. 16:58
Repülők, vitorlások és nagy teljesítményű autók után 154 millió forint vagyonadó folyt be az Adóhivatalhoz március végéig - tájékoztatott az APEH szóvivője. Bakonyi Ágnes szerint még korai lenne megbecsülni, mekkora lesz a végösszeg, hiszen még egymillió adózó bevallását várják az adóhivatalhoz a május huszadikai határidőig.

Az APEH igyekezett értesíteni minden adózót, hogy az Alkotmánybíróság vagyonadóról hozott döntése csak az ingatlanokat érintette - közölte Bakonyi Ágnes.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyeknek május huszadikáig be kell vallaniuk a légi- és vízi járműveiket, illetve a nagy teljesítményű személyautóikat is - tette hozzá az adóhivatal szóvivője.

Március végi adatok szerint négyezer járműről vallottak eddig az adózók, és előzetesen 154 millió forintot fizettek be az APEH számlájára. Típusokra bontva ez 426 vízi-, 29 légijárművet és 3474 személygépkocsit jelent.

Ezek a számok bizonyára változnak majd, mert a hosszú évek tapasztalatai szerint, akiknek a vagyontárgyakkal együtt befizetési kötelezettségük is van, az utolsó pillanatokra hagyják az ügyintézést - mondta a szóvivő. Ez alapján akár egymillió adózó adhatja be mostantól május végéig a bevallását.

Arra a felvetésre, hogy az így beszedett összeg nem fedezi az ellenőrzés költségeit sem, Bakonyi Ágnes úgy reagált: egyelőre informatikai fejlesztésekre, illetve a személyi jövedelemadó bevallásokhoz csatolt plusz nyomtatványra költöttek minimális összeget. De nehéz megbecsülni, mi mennyibe kerül, és mennyire éri meg a befektetést - tette hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást