eur:
394.92
usd:
371.54
bux:
66500.4
2024. április 16. kedd Csongor

Néhány milliárd eurót biztosan buknak a cégek a hamufelhő miatt

Elsősorban a légitársaságoknak és a szállodáknak okoz bevételkiesést az izlandi vulkánkitörés miatti légtérzár Európában. Az uniós gazdasági növekedésre gyakorolt hatása viszont elenyésző - mondta el az InfoRádiónak a Raiffeisen Bank elemzője. Szerinte pár milliárd euró veszteséget kell elkönyvelnie az érintett európai cégeknek.

A vulkáni hamufelhő áldozatai elsősorban a légitársaságok - állapította meg Török Zoltán. Viszont eléggé változó a hatása a légtérzárnak a többi ágazatban - tette hozzá a pénzügyi elemző.

Érzékenyen érinti például azokat a kereskedőket, akik friss árut, virágot, zöldséget és gyümölcsöt szállítanak. Más területeken a veszteség elenyésző, vélekedett Török Zoltán.

Egyelőre nem fejezhetők ki számokban, miként érintik a vulkáni hamufelhővel járó intézkedések a gazdasági növekedést - fejtette ki a szakértő. Akadnak ugyanis olyan ágazatok, amelyek profitálnak a helyzetből. Így, ami veszteségként jelenik meg az egyik oldalon, az nyereséget jelenthet máshol. Például akik valahol megrekedtek a légtérzár miatt, azok alternatív megoldásokat kerestek a vasúti- illetve a buszközlekedésben.

Számokban nehezen kifejezhető az európai légiközlekedés összes vesztesége - vélekedett az elemző. hozzáttette: ez talán a cégeknél helyi szinten mutatható ki, és így összegezhető lesz az unióban, de ma még nehéz megbecsülni.

Török Zoltán szerint bizonytalan ugyanis, hogy meddig tart a légtérzár Európa fölött, de valószínű, hogy néhány milliárd eurónyi lesz a veszteség teljes összege.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×