eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Idén sem szavazhat a Mol-közgyűlésen a Szurgut

Az idén sem szavazhat a Szurgutnyeftyegaz a Mol Nyrt. április 29-i éves rendes közgyűlésén, mivel tulajdonosként nem szerepel a már lezárt részvénykönyvben, s nagy valószínűséggel az eseményen még megfigyelőként sem vesz részt.

Április elején már az orosz lapok is írtak arról, hogy a Szurgutnyeftyegasnak a Mol részvényeinek megvásárlása után több mint egy évvel sem sikerült bejegyeztetnie magát részvényesként. A részvételhez a jogot a Szurgutnyeftyegas ugyanis mindaddig nem szerezheti meg, amíg tart a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tavaly áprilisban megkezdett vizsgálata, amelynek eredményéről az MTI megkeresésére a felügyelet szerdán közölte: a piacfelügyeleti eljárás tárgya annak feltárása, hogy a Molban a törvényben meghatározott százalékos mértéket átlépő szavazati jogot biztosító részvény elidegenítéséhez és megszerzéséhez köthetően bármely piaci szereplő magatartása nem ütközik-e a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) bennfentes kereskedelem, illetőleg piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseibe.

A PSZÁF a vizsgálat eredményeit eddig nem közölte.

Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter ugyanakkor kedden elmondta, hogy az orosz hatóságok továbbra is támogatják a Szurgutnyeftyegast a Mol-ügyben, s miként a múltban, a jövőben is konzultálni fognak a magyar és az Európai Uniós vezetéssel. A miniszter kifejtette, úgy gondolják, hogy az ügylet átlátható volt és megfelelt minden európai szabálynak, a magyar hatóságok pedig nem szolgáltattak Oroszországnak semmilyen olyan dokumentumot, amely alátámasztották volna az üzlet törvénytelen voltát.

A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-vel szerdán közölte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

A Mol korábban bejelentette, ellenséges felvásárlásnak tekinti, hogy a Szurgutnyeftyegas tavaly 1,4 milliárd euróért megvásárolta a magyar olajipari cég részvényeinek 21 százalékát, a magyar kormány pedig jelezte, hogy meg kívánja védelmezni a Mol függetlenségét.

A befektetésről Vlagyimir Bogdanov, a Szurgutnyeftyegas elnöke az idén március közepén annyit mondott, elégedett az üzlettel és a részvénycsomagot nem kívánják áruba bocsátani. Emlékeztetett azonban arra is, hogy a Szurgutnyeftyegas még nem tett szert jövedelemre a befektetésből. Tavaly, nem sokkal a csomag megvásárlása után a Mol úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot, noha egy évvel korábban a jóval csekélyebb eredményének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között.

A Mol az idén szintén azt javasolja részvényeseknek, hogy a cég ne fizessen osztalékot.

Az egyik orosz befektetési társaság elemzője azonban a Kommerszantnak a napokban nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a konszern tárgyalásokat kezd a részvénycsomag eladásáról, ha meggyőződik arról, hogy az idén sem tud részt venni a közgyűlésen. Egy másik szakértő ehhez hozzátette, hogy a Szurgutnyeftyegas akkor sem tudna hatással lenni a Mol irányítására és döntéshozatali folyamataira, ha jelen lenne a közgyűlésen, mivel a magyar konszern alapszabálya egy részvényes szavazati jogát a szavazatok legfeljebb 10 százalékában korlátozza.

Az OMV egy évvel ezelőtt, márciusban adta el a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegas-nak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt. Ezt követően a Mol és a Szurgunyeftyegas részvényeinek árfolyama is emelkedett a tőzsdéken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×