Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FHB: 2010 a válság előtti időkhez hasonló év lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Míg 2009 az alkalmazkodás éve volt, addig 2010 már várhatóan egy normális, a válság előtti időket idéző év lesz - mondta az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója a társaság éves rendes közgyűlésén. Gyuris Dániel a részvényeseknek azt ígérte: 2010-ben minimum a tavalyi eredményt elérik, de inkább azt meghaladják, számításaik szerint 10 százalékkal. A társaság idén sem fizet osztalékot, az adózás utáni majdnem 6 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik.

Osztalékot nem fizet az FHB Bank Nyrt., az adózott eredményt, a majdnem 6 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi. A részvényeseknek ugyanakkor cserébe azt ígérte a menedzsment, hogy ahogy 2009-ben, úgy idén is nőni fog a részvényesi vagyon. A társaság vezérigazgatója azt ígérte, hogy az idei eredményt 10 százalékkal haladják meg 2010-ben.

Az FHB közgyűlése egyébként már elsőre határozatképes volt, a részvényesek majdnem 70 százaléka megjelent. Az igazgatóság beszámolója szerint 2009-ben a nemzetközi környezet miatt a tőkepiaci kibocsátás minimális volt, a hitelpiac stagnált.

A társaság vezérigazgatója azt mondta: a lakossági hitelállomány mértéke csökkent 5,4 százalékkal, ezzel szemben a vállalati kihelyezések száma és állománya nőtt, gyakorlatilag megduplázódott. A hitelportfolió minősége a vezérigazgató szerint jobb a banki szféra átlagánál, az adatok azt mutatják, hogy a problémamentes hitelek aránya 85 százalék.

A vezérigazgatói beszámoló szerint a bank mérlegfő összege 15 és fél százalékkal nőtt egy év alatt, az adózás előtti eredmény 8,2 milliárd forint, ami a 2008. évihez képest 1,1 milliárd forinttal alacsonyabb.

A közgyűlés 3 új igazgatósági tagot választott meg, egyikük külső tag, Vojnits Tamás, aki jelenleg az Oriens partnere, rajta kívül az FHB két vezetőjét, Köbli Gyulát és Foltányi Tamást szavazták be a részvényesek az igazgatósági tagok közé.

A 2010-es évről a vezérigazgató azt mondta: átmenet lesz a recesszió és a növekedés között. Gyuris Dániel szerint a gazdasági környezet még bizonytalan, kérdéses, hogy tartós lehet-e a növekedési tendencia, és milyen lesz az újonnan megalakuló kormány gazdaságpolitikája, hogyan alakul az ingatlanpiac helyzete illetve a lakástámogatások.

A vezérigazgató azt mondta: szükség van állami lakástámogatásra, az eszközöket tekintve viszonylag széles a skála, a banki szféra Gyuris Dániel szerint támogatná, hogy újra legyen kamattámogatás, de rövidebb időre szóljon és a mindenkori kamatlábhoz igazodjon. A vezérigazgató úgy fogalmazott: "minél üzletibb, minél jobban a bankrendszerre telepített szűrőhatással rendelkezik, annál hatásosabb lehet.