eur:
393.77
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

FHB: 2010 a válság előtti időkhez hasonló év lesz

Míg 2009 az alkalmazkodás éve volt, addig 2010 már várhatóan egy normális, a válság előtti időket idéző év lesz - mondta az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója a társaság éves rendes közgyűlésén. Gyuris Dániel a részvényeseknek azt ígérte: 2010-ben minimum a tavalyi eredményt elérik, de inkább azt meghaladják, számításaik szerint 10 százalékkal. A társaság idén sem fizet osztalékot, az adózás utáni majdnem 6 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik.

Osztalékot nem fizet az FHB Bank Nyrt., az adózott eredményt, a majdnem 6 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi. A részvényeseknek ugyanakkor cserébe azt ígérte a menedzsment, hogy ahogy 2009-ben, úgy idén is nőni fog a részvényesi vagyon. A társaság vezérigazgatója azt ígérte, hogy az idei eredményt 10 százalékkal haladják meg 2010-ben.

Az FHB közgyűlése egyébként már elsőre határozatképes volt, a részvényesek majdnem 70 százaléka megjelent. Az igazgatóság beszámolója szerint 2009-ben a nemzetközi környezet miatt a tőkepiaci kibocsátás minimális volt, a hitelpiac stagnált.

A társaság vezérigazgatója azt mondta: a lakossági hitelállomány mértéke csökkent 5,4 százalékkal, ezzel szemben a vállalati kihelyezések száma és állománya nőtt, gyakorlatilag megduplázódott. A hitelportfolió minősége a vezérigazgató szerint jobb a banki szféra átlagánál, az adatok azt mutatják, hogy a problémamentes hitelek aránya 85 százalék.

A vezérigazgatói beszámoló szerint a bank mérlegfő összege 15 és fél százalékkal nőtt egy év alatt, az adózás előtti eredmény 8,2 milliárd forint, ami a 2008. évihez képest 1,1 milliárd forinttal alacsonyabb.

A közgyűlés 3 új igazgatósági tagot választott meg, egyikük külső tag, Vojnits Tamás, aki jelenleg az Oriens partnere, rajta kívül az FHB két vezetőjét, Köbli Gyulát és Foltányi Tamást szavazták be a részvényesek az igazgatósági tagok közé.

A 2010-es évről a vezérigazgató azt mondta: átmenet lesz a recesszió és a növekedés között. Gyuris Dániel szerint a gazdasági környezet még bizonytalan, kérdéses, hogy tartós lehet-e a növekedési tendencia, és milyen lesz az újonnan megalakuló kormány gazdaságpolitikája, hogyan alakul az ingatlanpiac helyzete illetve a lakástámogatások.

A vezérigazgató azt mondta: szükség van állami lakástámogatásra, az eszközöket tekintve viszonylag széles a skála, a banki szféra Gyuris Dániel szerint támogatná, hogy újra legyen kamattámogatás, de rövidebb időre szóljon és a mindenkori kamatlábhoz igazodjon. A vezérigazgató úgy fogalmazott: "minél üzletibb, minél jobban a bankrendszerre telepített szűrőhatással rendelkezik, annál hatásosabb lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×