Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Workania: kevesebben, de több 13. havi bért kaptak tavaly

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly az év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, akik viszont részesültek ilyen juttatásban, azok 16 százalékkal több pénzt kaptak, mint az előző évben - olvasható a Workania internetes állásportál által működtetett Merces fizetési felmérésben. A 13. havi bér átlagos összege tavaly bruttó 188.600 forint volt, míg egy évvel korábban 162.000 forint.

A felmérés szerint év végi jutalomban a munkavállalók csupán 40 százaléka részesült, a jutalmak átlagos összege viszont 7 százalékkal nőtt, így 2009 végén átlagosan bruttó 197.000 forint volt.

Minden munkaköri kategóriában kevesebb munkavállaló kapott jutalmat 2009 végén, mint egy évvel korábban: a segédmunkások esetében 21 százalékkal, a szakképzett munkaerő, a szolgáltatási szféra alkalmazottai közül 10, az adminisztratív alkalmazottaknál 13, a középvezetők esetében pedig 8 százalékkal csökkent a jutalomban részesülők aránya. A felső vezetők közül tavaly 9 százalékkal kevesebben kaptak jutalmat év végén egész éves munkájukért, de ennek átlagos összege valamennyi kategóriát figyelembe véve a legnagyobb mértékkel nőtt: 7 százalékkal volt magasabb, mint 2008 végén.

A merces.hu honlapon található kérdőívet 2010 első negyedévében kitöltő munkavállalók szerint a segédmunkások esetében fele annyival, az adminisztratív alkalmazottak esetében 45 százalékkal, a felső vezetők körében pedig 40 százalékkal kevesebben részesültek 13. havi bérben, mint egy évvel korábban. E juttatás nagysága is a felső vezetők körében nőtt a legnagyobb mértékben: átlagosan 59 százalékkal.

Az év végi jutalmakat tekintve az állami tulajdonban, köztulajdonban lévő cégeknél 4 százalékkal kevesebben részesültek jutalomban, mint egy évvel korábban, ők azonban átlagosan 11 százalékkal nagyobb összeget kaptak. 13. havi bért az állami cégeknél 63 százalékkal, a külföldi magántulajdonú cégeknél 21, a belföldi magántulajdonú cégeknél pedig 19 százalékkal kevesebb alkalmazottnak adták.

Az államigazgatási vagy közigazgatási szektorban dolgozók esetében drasztikusan, 73 százalékkal csökkent a 13. havi bérben részesültek aránya. Az egészségügy területén és a gyógyszeriparban 53, az iskolák és kulturális intézmények esetében pedig 66 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott ilyen juttatást.

A béren felüli juttatásokat vizsgálva a Workania felmérése megállapította, hogy az idén az első negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest 23 százalékkal csökkentek a sport- és kulturális juttatások, 19 százalékkal az élet- és balesetbiztosítási hozzájárulások, és 17 százalékkal a foglalkozás-egészségügyi ellátás.

A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottai szenvedték el, az ő esetükben szinte minden béren felüli juttatás 20-30 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjához képest.

Az állami tulajdonban lévő vállalatoknál legnagyobb "faragás" a szolgálati személygépkocsi magánhasználatát érte: itt 25 százalék volt a csökkenés. Foglalkozás-egészségügyi ellátásban 12 százalékkal kevesebben részesültek, és 13 százalékkal kevesebben kaptak élet-és balesetbiztosítást, mint egy évvel korábban.