Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: a tervezett hiány nem lesz tartható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a gyengébb gazdasági teljesítményből fakadó kisebb adóbevételek, illetve az állami cégek több száz milliárdos veszteségei miatt a költségvetési hiány mértéke május közepére elérheti a teljes évre tervezett 3,8 százalékot.

"Az év elejétől folyamatosan mondjuk, hogy ebben a költségvetésben nincsenek elszámolva olyan tételek, amelyek ebben az évben meg fognak jelenni" - mondta a politikus keddi sajtótájékoztatóján, Kiskunhalason.

Varga Mihály hangsúlyozta: nem lehet teljes körű az a költségvetés, amely nem tartalmazza az állami cégek tartozását. Példaként a MÁV-nál felhalmozott 270 milliárd forintos, illetve a BKV-nál meglévő 80 milliárd forintos veszteségre utalt, amelyeket a következő kormánynak rendeznie kell.

A politikus szerint a költségvetés bevételi oldala "több sebből vérzik", hiszen olyan adóbevételek maradnak el, amelyekkel a jelenlegi kormány számolt. Információi szerint az áfából és a jövedéki adóból jelentős elmaradása van a költségvetésnek. Ha ez a tendencia marad a költségvetésben, akkor május közepére a hiány mértéke eléri a teljes évre tervezett hiány összegét, a következő kormánynak ezért nagyobb hiánnyal kell számolnia - fűzte hozzá.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a hiányt minél kisebb szinten tartsuk, de abban biztos vagyok, hogy az ez évre tervezett 3,8 százalékos hiány nem lesz tartható" - mondta.

Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere azt nem tudta megmondani, hogy hitelt kell-e felvenni az IMF-től vagy sem, mert a kormányzati átadás-átvétel után lehet arról tájékozódni, mi is van ebben az IMF-szerződésben, mire vállalt kötelezettséget a jelenlegi kormány, és mekkora összeget tud a piacról finanszírozni az új vezetés.

"Abban biztos vagyok, hogy az IMF által szervezett hitel az még életben van, egy futó hitel, ezért a következő kormánynak mindenképpen konzultációt kell majd folytatni a szervezettel" - mondta.

Varga Mihály szerint arról is tárgyalni kell az IMF képviselőivel, hogy a szerződés ezzel a kifutással vállalható-e az ország számára. Információi szerint a hitel teljes összegét nem hívta le a jelenlegi kormány, szeptemberig hosszabbították meg a hitelfelvétel futamidejét, de arról, hogy milyen tételeket hívtak le, azoknak milyen feltételei voltak, csak a kormányzati átadás-átvételkor lesz pontos információjuk.

A fideszes politikus utalt arra, hogy az adósságtörlesztés legnagyobb terhei 2011-ben és 2012-ben következnek be. Ha addig a magyar gazdaságban és a világgazdaságban nem történik érdemi elmozdulás, akkor ez olyan terhet róna az országra, amelyet képtelenség a mai helyzet alapján csak a piacról finanszírozni - magyarázta.

Varga Mihály kitért arra, hogy Magyarországon egymillióval emelni kell a foglalkoztatottak számát. A munkahelyteremtés ezért az új kormány egyik legfontosabb feladata lesz, mert el kell érni a hasonló nagyságú országok foglalkoztatottságát. Csehországot, Ausztriát és Portugáliát említette, ahol a foglalkoztatottság meghaladja a négymilliót.

"Azért tűztük ki ezt a célt, hogy az ország ezt a versenyképességi hátrányt ledolgozza" - hangsúlyozta, majd az új kormány egyik kiemelt feladatának nevezte az Európai Unióval kötött, a külföldiek földvásárlását tiltó moratórium három évvel történő meghosszabbítását.

"A hároméves időszakban kell felkészülnie a következő kormánynak arra, hogy lehetőség szerint a moratórium lejárta után is a termőföld, a hazai föld alapvetően hazai, magyar tulajdonban legyen" - mondta.

Varga Mihály a sajtótájékoztató után a Sóstói Csárdába meghívott vállalkozóknak beszélt az ország gazdasági helyzetéről, az új kormány legfontosabb feladatairól.

A Fidesz alelnöke Lukács László képviselőjelölt támogatására érkezett a városba. A település alpolgármestere, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje Bács-Kiskun megye 8., Kiskunhalas központú választókerületében a szavazatok 49,04 százalékát kapta meg az országgyűlési választások első fordulójában.

Lukács László mögött, a második helyen a Jobbik jelöltje, Vizi István végzett a szavazatok 20,44 százalékával, míg a harmadik Szabó Károly, az MSZP képviselőjelöltje lett a szavazatok 17,5 százalékával. Bács-Kiskun megye tíz választókerületéből most vasárnap csak itt tartanak második fordulót.