Járai és Parragh kerülhet be a Mol igazgatóságába

Infostart
2010. április 13. 17:10
A Mol igazgatóságának három tagja jelezte lemondását. Az április végi közgyűlés Járai Zsigmondot, Parragh Lászlót és a cseh Martin Romant választhatja meg helyükre.

Akar László, Kamarás Miklós és Kemenes Ernő lemond a Mol igazgatósági tagságáról - írta a cég közleményében. A Mol igazgatósága tudomásul vette mindhármuk lemondását.

Akar László azért hozta meg ezt a döntést, hogy elősegítse a Mol regionális partnerségi stratégiájának megvalósítását, és az április 29-én tartandó éves rendes közgyűlés Martin Romant, a CEZ vállalat elnökét válassza meg a Mol igazgatósági tagjává.

Az igazgatóság javasolja, hogy a lemondott tagok helyére a közgyűlés válassza meg igazgatósági taggá Járai Zsigmondot, Parragh Lászlót és Martin Romant.

Az Index írása szerint az előbbi három személyt a baloldalhoz közel állónak sorolja a szakmai közvélemény. Akar László a Horn-kormány pénzügyminisztériumi államtitkára volt, az utóbbi években pedig a szocialista kormányzathoz lojálisnak tartott GKI Gazdaságkutató intézet vezetőjeként dolgozott. Kamarás Miklós a Horn-érában és a Medgyessy-kormány alatt is volt az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezére. Kemenes Ernő sok évet húzott le az Országos Tervhivatalban a rendszerváltás előtt, 1992 és 1998 között az MNB jegybanktanácsának tagja volt.

Járai Zsigmond az 1998-as Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd az MNB elnöke, aki mostanában a Fideszben alakult munkacsoportok munkájában is részt vett és a miniszteri posztra is esélyesként tartanak számon. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Martin Roman annak a cseh áramcégnek, a CEZ-nek az elnöke, amelynek 7,3 százalékos tulajdonrésze van a Molban.