Egy év alatt hat százalékkal nőttek a fogyasztói árak - nem tartható az inflációs cél

InfoRádió / MTI
2010. április 13. 09:04
A fogyasztói árak márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A Napi Gazdaság által közölt várakozások 5,7 százalékos inflációról szóltak. Elemzők szerint nem tartható az idei inflációs cél.

A maginfláció az idén márciusban 0,2 százalék, 12 havi összehasonlításban 4,7 százalék volt.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi árindex 4,8 százalék, a havi 0,7 százalék volt.

Februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék, a tizenkét havi 5,7 százalék volt. 2009. márciusban az egyhavi átlagos infláció 0,5 százalék volt, 2008. márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal nőttek.

Nem tartható az idei inflációs cél, az áremelkedés az év eleje óta hónapról-hónapra meglepetést okoz - mondták az MTI által megkérdezett elemzők a kedden publikált inflációs adatokról.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. makroelemzője kiemelte, hogy a januári emelkedés és a februári csökkenés után újra emelkedett az infláció márciusban. Ezzel a "pattogással" újabb meglepetést okozott a mutató, s ebből látszik, hogy nem tartható az idei cél - mondta az elemző.

A vártnál nagyobb mértékű emelkedést az elemző szerint az idényáras élelmiszerek drágulása és a szezonális ruházkodási cikkek átlag feletti áremelkedése okozta. Ez utóbbi azért érdekes - folytatta az elemző - mert a válság miatt a ruházati cikkek fogyasztása jelentősen visszaesett. Az üzemanyag drágulása 0,2 százalékponttal emelte a havi inflációs adatot, de ez a hatás várható volt - tette hozzá Suppan Gergely.

Suppan Gergely szerint csak a jövő évtől várható az infláció csökkenése, amit több tényező is alátámaszt. Az idén júliustól az áfa-emelés és a jövedéki adó inflációt gerjesztő hatása kiesik, s a forintgyengülés inflációt gerjesztő hatásával sem kell már számolni az idén. Hozzátette: jövő januártól már a második körös jövedéki adóemelés hatása is megszűnik.

Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. makroelemzője szerint ugyan kissé magasabb lett az éves infláció az általuk várt 5,8 százaléknál, mégsem látszik lényeges inflációs nyomás a magyar gazdaságban. A szakértő szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikájára nem lesz hatással az infláció, de a nemzetközi befektetői hangulat függvényében folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése.

Árokszállási Zoltán az MNB éves szintű 4,4 százalékos prognózisával megegyező, ám a kormány 4,3 százalékos várakozásánál kissé magasabb inflációra számít 2010-ben. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az átlagos infláció 2010-ben 3,9 százalék, a kormány prognózisa szerint pedig 4,1 százalék lesz. Ugyan az olaj- és gázárral kapcsolatos kockázatok elég magasak, nem valószínű, hogy az év égészét tekintve alulmúlja a fogyasztói árak emelkedése az inflációs célt - vélekedett a szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást