"A piac kétharmados Fidesz-többséget vár"

Infostart
2010. április 13. 09:20
Bár viszonylag szűk lesz az újonnan felálló kormány gazdaságpolitikai mozgástere, kétharmados többséggel könnyebb ígéretet tenni a Nemzetközi Valutaalapnak, vagy az Európai Uniónak - véli az ING vezető elemzője. Németh Dávid szerint az európai piac kétharmados fideszes többséget vár, ami stabil kormányzást jelenthet. Az MKB Bank vezető elemzője, Kondrát Zsolt közben arról beszélt, hogy a kormány első intézkedései között lehet a közlekedési társaságok rendbetétele.

A piac abban bízik, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, az elmúlt években a pártok közötti konszenzusos gazdaságpolitika ugyanis csak lassan tudott kibontakozni, válság idején viszont nagyon fontos, hogy gyors, cselekvőképes kormánya legyen az országnak - mondta az InfoRádiónak Németh Dávid, az ING vezető elemzője.

A szakértő szerint az új kormány mozgástere viszonylag szűk lesz, hiszen nemcsak a külföldi befektetőkkel, hanem az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal is meg kell egyeznie, kétharmados többséggel mégis könnyebb ígéreteket tenni - fűzte hozzá Németh Dávid.

Ha a kabinetnek sikerül kialkudnia, hogy a hiány magasabb lehessen a jelenlegi célnál, akkor hosszabb távra érvényes, strukturális költségvetési egyenleget tervezhet ahelyett, hogy elsősorban a 2010-esre vagy a 2011-esre összpontosítana - magyarázta az ING vezető elemzője.

Németh Dávid szerint a piac elsősorban az önkormányzati és az adórendszer átalakítását, a szabályok egyszerűsítését, a korrupció visszaszorítását és kiszámítható gazdaságpolitikát vár az új kormánytól.

Egyetért ezekkel a megállapításokkal az InfoRádió által megkérdezett másik szakértő, Kondrát Zsolt is. Az MKB Bank vezető elemzője szerint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió is hajlandó lesz arra, hogy engedélyezze a magasabb hiánycélt - véleménye szerint 5,5 százalékot -, de cserébe bizonyos vállalásokat, intézkedéseket vár majd el a kormánytól.

Minden gyorsan meghozott döntés pozitív hatást tud gyakorolni a piaci hangulatra - jegyezte meg az elemző, aki arra számít, hogy az új kabinet első lépései között ott lesz a közlekedési cégek helyzetének rendbe tétele, illetve az önkormányzati reform útnak indítása, abban az esetben, ha sikerül megszereznie a kétharmados többséget.

Kondrát Zsolt hozzáfűzte: ez utóbbi intézkedés nagyot szólna és jelentős hatása lenne: azt az üzenetet közvetítené, hogy nagy változások indultak be Magyarországon.