eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Két euró is lehet egy liter benzin ára a pénzvilág spekulánsai miatt

Hamarosan akár két euró is lehet egy liter üzemagyag ára. Egy Hamburgban készült tanulmány szerint a várható drágulásért a pénzpiac spekulánsai felelősek: az ő működésük nyomán minden liternyi benzin, illetve dízelolaj 14 euró cent extra-díjat tartalmaz. Egy átlagos autóba töltött 50 liter üzemanyagnál ez a plusz tankolásonként már 7, évente pedig 136 euró ráfizetést jelent - figyelmeztet a tanulmány készítője.

Azt állapította meg Steffen Bukold, a hamburgi EnergyComment intézet igazgatója, hogy a pénzügyi spekulánsok az üzemanyagok minden literét 14 centtel drágítják.

Tovább számolva: a többletköltség azokra a német háztartásokra, amelyek autóval bírnak, összesen ötmilliárd eurós terhet ró évente. Ez világviszonylatban, a tanulmány szerint, napi 733 millió, évi 267 euróval fejeli meg az üzemanyagárakat.

Bukold kétféle spekulációs típust különböztet meg az olajpiacon: egyik a hedge fund-nak nevezett kockázatcsökkenető alapok működése, amelyek az egy-két hónapos drágulási hullámokért felelősek, és nyolc-tizenkét dollárnyi pluszt írnak hozzá a nyersolajárhoz.

A hosszabb távú drágító akciókért a nagyobb befektetési alapok, a bankok és ugyancsak a már említett hedgefund-ok felelősek. Ezeknek az intézményeknek a spekulációi 17-23 dollárral is megemelhetik a nyersolaj hordónkénti árát - írja a tanulmány.

A szakértő arra figyelmeztet, hogy a világszerte tapasztalható gazdasági fellendülés miatt hamarosan akár a két eurót is elérheti egy liter benzin vagy dízelolaj ára, a nyersolaj pedig 150 dollárba is kerülhet hordónként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×