Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tervez osztalékfizetést az OTP az idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az OTP Bank Nyrt. nem tervez osztalékfizetést az idén, a magyar számviteli szabványok szerinti 102,3 milliárd forint adózott eredményt a 10,2 milliárd forint általános tartalékképzés után az eredménytartalékba helyezi - derül ki a pénteken közzétett közgyűlési határozati javaslatból.

A bank sem tavaly, sem tavaly előtt nem fizetett osztalékot a részvényeseinek, utoljára 2007-ben volt osztalékfizetés, akkor részvényenként 145 forint.

A bank 2009. évi MSZSZ szerinti beszámolójában 6.565 milliárd forint mérlegfőösszeg szerepel. A nemzetközi pénzügyi standardok szerinti konszolidált mérlegfőösszeg 2009 végén 9.755 milliárd forint.

A közgyűlési dokumentum 2010. évi üzletpolitikáról szóló részében nem szerepel konkrét adózott eredmény célkitűzés, ennek indoka - ahogy a bank azt már korábban is jelezte - hogy az ez évi profit nagyságát viszonylag széles sávban befolyásolhatja a kockázati költségek alakulása.

Az OTP Bank április 30-án tartja éves rendes közgyűlését. A korábban közzétett közgyűlési előterjesztések szerint az igazgatóság javasolja az alapszabály módosítását több ponton, egyebek mellett abban, hogy a közgyűlésen egy részvényes vagy részvényesi csoport se gyakorolhasson 10 százalékot meghaladó szavazati jogot.

Az OTP jelenleg hatályos alapszabálya 25 százalékban, illetve ha a társaságban más részvényes vagy részvényesi csoport szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogokat.

Az igazgatósági előterjesztés a tervezett módosítást azzal indokolja, hogy a jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése. Úgy vélik, ezért célszerű a szavazati jogot az összes szavazásra jogosító részvény 10 százalékában limitálni, s így biztosítható, hogy egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport se rendelkezzen túlzott erőfölénnyel a közgyűlési döntéseknél.

Az OTP tavalyi éves közgyűlésén az igazgatóság hasonló tartalmú javaslatot terjesztett elő, ám azt a közgyűlés nem fogadta el. Az akkori közlés szerint az alapszabály módosítása egy nagyrészvényes ellenállásán bukott meg.