eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Erősödött a forint

Péntek reggel javuló befektetői hangulatban erősödtek a térségbeli devizák: délelőtt háromnegyed tízkor az eurót 266,44 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 267,80 forint után.

A dollárt péntek délelőtt 199,08 forinton jegyezték 1,3392 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 200,35 forinton, az eurót 1,3360 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése péntek délelőtt 185,93 forint a csütörtök délutáni 186,85 forint után, 100 japán jent 212,75 forinton jegyeztek 215,00 forint után.

A forint árfolyama az elmúlt hét vége óta a 265-ös euró jegyzés közvetlen közelében ingadozott. Péntek délután nem sokkal 265 forint felett, hétfőn 264 felett állt az árfolyam, kedden pedig 264,70 és 265,50 között mozgott.

Szerdán és csütörtökön a forint folyamatosan gyengült: szerdán a kora reggeli 264,50 körüli euró jegyzésről kora délutánra 266,50-ig, csütörtökön a kora reggeli órákban 266 fölé, délelőtt 267 fölé, majd 269 közelébe emelkedett. Csütörtökről péntekre virradóra az árfolyam 267,30 környékén állt.

A hét eleje óta az eurót és ezzel párhuzamosan a térségbeli devizák árfolyamát a görög adósságszolgálati problémák ismételt napirendre vétele helyezte nyomás alá. A befektetői hangulat romlásához hozzájárult még néhány kedvezőtlen gazdasági kilátásokra utaló makroadat is, például az euróövezet 2009 negyedik negyedévi GDP-növekedési adatának 0,1 százalékról 0,0 százalékos stagnálásra rontása. A tőzsdei árfolyam indexek a tartózkodóbbá vált hangulatban a hét elején elért 18 havi csúcsokról meredek negatív korrekción estek át szerdán és csütörtökön.

Pénteken az euróra nehezedő nyomás oldódni látszott a görög költségvetési hiány csökkenése láttán, valamint a görög kormány ígérete hatására, hogy nem lesz szüksége az EU és az IMF által ígért támogatási mechanizmus igénybe vételére. A pénteken közzétett februári német exportadat gazdasági fellendülésre utaló jelként volt értékelhető, látványosan javítva az értéktőzsdei befektetői hangulatot. Kora délelőtt a főbb európai tőzsdék indexei egy százalék körüli nyereségben álltak.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×