Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Coface: lassú fellendülés várható az euróövezetben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világgazdaság három százalékkal, az euróövezet gazdasága ennél lassabban, 0,8 százalékkal bővülhet 2010-ben a Coface előrejelzése szerint. Dercze Zoltán, a hitelbiztosító országigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az euróövezetben Görögország, Írország és Spanyolország gazdasági teljesítménye a tavalyi visszaesés után az idén tovább csökken, Magyarországon stagnálást valószínűsítenek.

Az euróövezet gazdasága a világátlagnál lassabban, 0,8 százalékkal bővülhet 2010-ben, és a 16 ország közül három az idén sem kapaszkodik ki a recesszióból a Coface francia hitelbiztosító társaság szerint.

Görögország, Írország és Spanyolország gazdasági teljesítménye a tavalyi nagy visszaesés után az idén tovább csökken, a szigorú költségvetési politika pedig még inkább súlyosbíthatja a recessziót - olvasható a Coface elemzésében. A társaság előrejelzése alapján a világgazdaság három százalékkal bővül az idén, az iparosodott országok hazai összterméke (GDP) pedig együttvéve 1,6 százalékkal.

Az Egyesült Államok a tavalyi utolsó három hónapban elért, negyedéves szinten 5,6 százalékos gazdasági növekedés alapján az országkockázati besorolás javításának lehetőségét felvető pozitív megfigyelési listára került a cégnél. A Coface elemzői úgy látják, az amerikai GDP 2,3 százalékkal bővülhet az idén, de a költségvetési élénkítő hatások gyengülése miatt lelassulhat a kibontakozás, az ország ezért nem kapta meg ismét a lehető legmagasabb, A1-es kockázati besorolást, amelybe a válság előtt tartozott.

Három fejlett ipari állam, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland azonban újra az A1-es kategóriába került. A Coface szerint ezek az országok az Ázsiába irányuló nyersanyagexportjuk révén hasznot húznak a térségben beindult fellendülésből. Az utóbbi időben mindhárom országban javult a vállalati fizetési morál és lassult a fizetésképtelenségi eljárások növekedése.

A Coface csoport magyarországi részlege, a Coface Hungary szerint az új előrejelzés és a felminősítések nincsenek számottevő hatással a magyar vállalkozásokra, hiszen a kivitel döntő része uniós országokba irányul, így a magyar export növekedési lehetőségeit inkább az európai kilátások, és nem a világgazdaság egésze határozza meg.

Magyarországon olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyek globális és regionális trendjei javulást ígérnének. A hosszabb távú javuláshoz szükség volna az unió gazdaságának jelentősebb gyorsulására, valamint a belső fogyasztás és a beruházások élénkülésére, amíg ezek nem változnak jelentősen, addig a magyarországi cégek kockázati megítélésben sem várható érdemi javulás - olvasható a Coface közleményében.