eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elemző: Görögország a "sárban fetrengő Argentína" sorsára juthat

Nem úszható meg valamilyen csődesemény nélkül, hogy a görög állami pénzügyek megnyugtató módon rendeződjenek - a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint. Duronelly Péter úgy véli, hogyha a görög kormány nem tesz semmit, akkor az ország Argentína sorsára jut, és jelentősen csökken majd az életszínvonal.

Görögország sorsa nem oldódott meg, valamilyen csődeseménynek be kell következnie ahhoz, hogy az állam pénzügyei valahogyan rendeződjenek - mondta az InfoRádiónak a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Duronelly Péter szerint Athén egy idő után nem lesz képes fizetni, mivel nem lesz képes magát refinanszírozni.

A probléma abban áll, hogy az országnak folyamatosan meg kell újítania lejáró adósságait, emellett tudnia kell kezelni azt az óriási költségvetési hiányt, ami jelenleg a GDP tíz százalékának megfelelő nagyságrendű új tőke bevonását teszi szükségessé. A kérdés az, hajlandó-e megtenni ezt a piac a jelenlegi áron - magyarázta a szakértő.

Duronelly Péter szerint eljön az az idő, amikor az állam nem tudja fizetni a köztisztviselők, közalkalmazottak bérét, a közműszámlákat, a lejáró adósságokért pedig hosszabb lejáratú adóssággal egyenlíti ki, végül pedig arra kényszeríti amajd  bankokat és vállalatokat, hogy finanszírozzák a működését. Ez a kvázi csődesemény óriási ellenérzést vált majd ki a társadalmi, a gazdasági és a politikai elitben - fűzte hozzá.

A görög válság valamilyen módon biztosan megoldódik, kérdés azonban, hogy az ország Argentína sorsára jut-e, vagy sikerül kikapaszkodnia a gödörből. Argentínában folyamatosan krízishelyzet van, az állam a jegybank devizatartalékaiból fizeti a lejáró adósságokat és manipulálja az inflációs statisztikákat, hogy az inflációhoz kötött állami kifizetések alacsonyabbak legyenek. A dél-amerikai ország 2001 óta a sárban fetreng - fogalmazott a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Lehet, hogy Görögország is idáig jut, ám a vezetése még ilyen állapotban is találhat megoldást arra, hogy az állam fizetőképessége fennmaradjon. Ez persze a kamatok és a munkanélküliség elszabadulását, és az életszínvonal jelentős csökkenését hozná magával - fűzte hozzá Duronelly Péter.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×